Filmový festival v Benátkach otvorila Aronofského dráma Čierna labuť

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:49 • 2 min
Filmový festival v Benátkach otvorila Aronofského dráma Čierna labuť

Filmový festival v Benátkach otvorila Aronofského dráma Čierna labuť

slovakia

left justify in out

img

Už 67. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach dnes otvorila psychologická dráma z baletného prostredia režiséra Darrena Aronofského Black Swan (Čierna labuť). Natalie Portmanová v nej stvárnila balerínu, ktorá získa hlavnú baletnú úlohu, ale stratí kontakt s realitou. Príchod konkurenčnej baleríny, v podaní Mily Kunisovej, u nej vyvolá chorobnú žiarlivosť a sexuálne oslobodenie sa, ktoré vyústi v otvorenej milostnej scéne medzi oboma herečkami.
      Po červenom koberci v benátskom Lidu sa dnes na oficiálnej svetovej premiére filmu prešli Natalie Portmanová s predsedom medzinárodnej poroty festivalu, kultovým americkým režisérom Quentinom Tarantinom a ďalšími filmovými hviezdami. "Chcem iba povedať 'amore cinema'," vyhlásil Tarantino na otváracej ceremónii.
      Rozdávali sa autogramy a celebrity sa stretli so stovkami svojich fanúšikov.
      Režisér Čiernej labute Aronofsky získal hlavnú cenu - Zlatého leva za najlepší film - v Benátkach už pred dvoma rokmi, za film Wrestler.
      Na špičkovom a vôbec najstaršom podujatí svojho druhu (festival v Benátkach sa prvýkrát konal v roku 1932) uvedú v štyroch súťažných sekciách 86 filmov, z ktorých  viac ako 80 premietnu v svetovej premiére. V súťaži celovečerných filmov sa o Zlatého leva uchádza 24 filmov, z ktorých je šesť amerických a štyri sú talianske. Názov jedného zo súťažných filmov oznámia až v pondelok.
      Slovensko má na festivale zastúpenie len prostredníctvom snímky českého režiséra Jana Švankmajera Přežít svůj život, ktorá vznikala v česko-slovenskej koprodukcii a premietnu ju mimo súťaže.
      Festival sa skončí vyhlásením cien 11. septembra.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies