Filmovej novinke eŠteBák tlieskala aj Iveta Radičová.

NETKY.SK • 17 Apríl 2012, 06:22 • 2 min
Filmovej novinke eŠteBák tlieskala aj Iveta Radičová.

Filmovej novinke eŠteBák tlieskala aj Iveta Radičová. Kultúra V pondelok večer mal v bratislavskom Kine Lumiere slávnostnú premiéru nový slovensko-česko-poľský film eŠteBák (2012).

slovakia

left justify in out

img

V pondelok večer mal v bratislavskom Kine Lumiere slávnostnú premiéru nový slovensko-česko-poľský film eŠteBák (2012). Novinke režiséra Juraja Nvotu tlieskala po premietaní zaplnená sála. Medzi divákmi nechýbala ani bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová.

Na projekcii sa zúčastnil takmer kompletný herecký štáb i tvorcovia snímky na čele so spomenutým Jurajom Nvotom. „Ďakujem všetkým. Musím priznať, že mi je ľúto, že to po roku končí,“ povedal režisér, ktorý sa pred eŠteBákom prezentoval snímkami Muzika (2007) a Kruté radosti (2002). Na jeho slová nadviazal autor scenára Ľubomír Slivka, ktorý sa pri tvorbe inšpiroval skutočnými príbehmi v záznamoch Ústavu pamäti národa. „Každý do toho investoval rok života. Mne osobne pri tomto filme pribudlo na tachometri 70-tisíc kilometrov,“ poznamenal Slivka.

V podobnom duchu sa na margo snímky vyjadril aj predstaviteľ hlavnej postavy - český herec Jiří Mádl. „Boli to pre mňa veľmi pekné roky života, všade som o tom rozprával a už je to tu,“ povedal pred slávnostnou premiérou 25-ročný herec známy predovšetkým z českých komédií. Jeho manželku Evu si v eŠteBákovi zahrala slovenská herečka Michaela Majerniková. Záporné postavy dostali na starosť Jan Budař, Ondřej Vetchý a Ady Hajdu. Na opačnej strane vo filme stoja Arnošt Goldflam, Marek Geišberg, Táňa Pauhofová či Martin Geišberg. Menšie postavy stvárnili Dorota Nvotová a Lukáš Latinák.

Snímka eŠteBák je trpkou komédiou, ktorá sa odohráva v časoch najťažšej normalizácie v období po okupácii ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy. Za vtipy o komunistoch sa vtedy chodilo do väzenia, bývanie v panelákoch, farebný televízor a telefón boli výsadou vyvolených a udávanie bolo doslova národným športom. Adam (Jiří Mádl) je rádioamatér, ktorého pre jeho zručnosti premenia na profesionálny nástroj režimu - tajného agenta Štátna bezpečnosti (ŠtB). Musí nedobrovoľne odpočúvať a nahrávať podozrivých a sám sa pritom dostane pod drobnohľad nadriadených. Jeho skutky sa dotýkajú mnohých ľudských osudov.

Film, ktorý vznikal pod pracovným názvom Konfident, sa do širokej distribúcie na Slovensku dostane vo štvrtok 19. apríla. Už v utorok 17. apríla si ho však budú môcť pozrieť ľudia v Prešove a Košiciach a 18. apríla v Banskej Bystrici a Nitre.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies