Filmové ceny César ovládla dráma Timbuktu

NETKY.SK • 21 Február 2015, 15:22 • 2 min
Filmové ceny César ovládla dráma Timbuktu

PARÍŽ - Dráma Timbuktu mauritánskeho režiséra Abderrahmana Sissaka sa stala v piatok večer v parížskom Théâtre du Châtelet jednoznačným víťazom jubilejného 40. ročníka odovzdávania francúzskych filmových cien César.

slovakia

left justify in out

Bodovala celkovo v siedmich kategóriách, okrem iného najlepší film, najlepšia réžia a najlepší pôvodný scenár. 
      

Film podáva obraz mesta Timbuktu v Mali, ktoré sa ocitlo v rukách islamských fundamentalistov. Sissako zvolil svojský štýl rozprávania, v ktorom mieša absurdný humor s tragickými momentmi. Nominovaný je aj na Oscara v kategórii cudzojazyčný film. Svetovú premiéru mal vlani na festivale v Cannes.
      

Pierre Niney získal Césara v kategórii najlepší mužský herecký výkon za úlohu v životopisnej dráme Yves Saint Laurent. Stvárnil v nej slávneho módneho návrhára, ktorý zomrel v roku 2008.
      

Oveľa menej úspešný bol konkurenčný životopisný film o francúzskom módnom návrhárovi s názvom Saint Laurent. Hoci mal desať nominácií, museli sa jeho tvorcovia uspokojiť iba s Césarom za najlepšie kostýmy. Cenu  odovzdával ďalší francúzsky módny návrhár Jean Paul Gaultier, ktorý prišiel na pódium v smokingu, ale bez nohavíc.
      

Cenu za najlepší ženský herecký výkon získala 26-ročná francúzska herečka Adéle Haenelová za rolu v romantickej komédii Les Combattants (Láska na prvý boj), ktorá celkovo získala troch Césarov.
      

César sa ušiel aj americkej herečke, konkrétne 24-ročnej Kristen Stewartovej v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Získala ho za drámu Sils Maria, v ktorej v hlavnej úlohe účinkuje Juliette Binoche.
      

Césara za najlepší dokumentárny film si odniesla snímka Das Salz der Erde (Soľ zeme) nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorá je poctou brazílskemu fotografovi Sebastiaovi Salgadovi a takisto sa uchádza o Oscara. Cenu za najlepší adaptovaný scenár získal ďalší nemecký režisér Volker Schlöndorff, ktorý na motívy divadelnej hry Cyrila Gélyho nakrútil vojnovú drámu Diplomatie (Diplomacia).
      

Psychologická dráma Mommy (Mami!) kanadského režiséra Xaviera Dolana o dospievajúcom Stevovi s diagnózou ADHD a jeho matke Diane si odniesla Césara za najlepší cudzojazyčný film.  
      

Čestný César putoval do rúk 54-ročného amerického herca Seana Penna. V príhovore povedal, že francúzsku kinematografiu si vždy veľmi cenil, pretože pomohla mnohým hercom a herečkám k splneniu ich sna.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies