Filmová Akadémia odmieta snahu o politickú korektnosť

NETKY.SK • 28 Január 2016, 12:19 • 2 min
Filmová Akadémia odmieta snahu o politickú korektnosť

LOS ANGELES - Americká Akadémia filmových umení a vied odmietla tvrdenia, že za plánovanými zmenami v inštitúcii stojí snaha o politickú korektnosť.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia organizácie, ktorá udeľuje prestížne ceny Oscar, oznámila v piatok 22. januára, že zvýši zastúpenie minorít a žien v členskej základni i správnej rade a odoberie hlasovacie právo členom, ktorí už nie sú aktívni vo filmovom priemysle. Išlo o reakciu na vlnu kritiky vyčítajúcu, že v zozname kandidátov na Oscary v 88. ročníku udeľovania cien chýbajú druhý rok po sebe afroamerickí herci a tvorcovia. Viacero pobúrených osobností preto vyzvalo na bojkot tohtoročného ceremoniálu.

 

"Nie je to o politickej korektnosti. Je to o budovaní najlepšieho tímu, najlepšej inštitúcie, najlepších umelcov. Pretože pokiaľ nemáte medzi členmi najlepších umelcov a najlepší umelci nehlasujú o cenách Akadémie, potom nemáte skutočný odraz toho najlepšieho v našej filmovej kultúre," komentovala plánované zmeny výkonná riaditeľka Akadémie Dawn Hudson. Podľa prezidentky inštitúcie Cheryl Boone Isaacs snahu o vyššiu diverzitu v Akadémii vyvíjajú už dlhšie. "Bolo to našou iniciatívou v posledných troch alebo štyroch rokoch. Máme skupinu ľudí, ktorá už pracovala na tom, ako zvýšiť naše členstvo," priblížila. "Minulý štvrtok (21. januára, pozn. SITA) sme cítili, že musíme vystúpiť a povedať, čo sme vlastne už nejaký čas na pozadí robili," doplnila.

 

Obe predstaviteľky Akadémie tiež priznali, že ohlásené zmeny prijala verejnosť zväčša pozitívne, hoci niekoľko členov vyjadrilo sklamanie, že ich označili za rasistov alebo spiatočníkov. Ďalší nesúhlasia s odoberaním hlasovacích práv. Ako ale vysvetlila Hudson, členovia, ktorým hrozí odobratie hlasovacieho práva, sú ľudia neaktívni v kinopriemysle. "Prešli do úplne inej oblasti, majú úplne inú kariéru a napriek tomu, keďže máme celoživotné členstvo a celoživotné hlasovacie právo, stále hlasujú o tom, čo je najlepšie v súčasnej filmovej kultúre. Očakávame, že o Oscaroch bude hlasovať elita elity. Som pripravená brániť každé poslanie tejto organizácie," vyjadrila sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies