Filmár nakrútil film o politickom grafiti, dostal šesť rokov väzenia

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:48 • 2 min
Filmár nakrútil film o politickom grafiti, dostal šesť rokov väzenia

BRATISLAVA - Iránskeho filmára Keywana Karimiho odsúdili na šesť rokov vo väzení a 223 rán bičom. Odsúdeniu predchádzalo obvinenie z urážky posvätných miest Iránu v historickom dokumente Neveshtan bar shahr/Writing on the city (2012) o politickom grafiti od islamskej revolúcie v roku 1979 do prezidentských volieb v roku 2009.

slovakia

left justify in out

"Neviem čo také sa stalo, že by som mal ísť na šesť rokov do väzenia. Hovorím o vláde, o spoločnosti, o grafiti, o robotníkovi. Pozrite si moje filmy a potom ma súďte," povedal pre agentúru AP Karimi, ktorý sa vo svojej práci sústreďuje na útrapy moderného života a politický prejav v Iránskej islamskej republike. "Som týmto rozsudkom otrasený," skonštatoval a dodal, že mu celý prípad nedáva zmysel, keďže film tvoril s podporou Teheránskej univerzity. Spolu so svojím právnikom Amirom Raeisianom sa chystajú apelovať na štátne médiá a iránskych predstaviteľov. Filmár je zatiaľ na slobode.


Keywan Karimi sa stal známym na medzinárodných filmových festivaloch krátkometrážnou snímkou Zan va shohar Karegar/The Adventure of the Married Couple (2013) na motívy poviedky talianskeho autora Itala Calvina. Príbeh sleduje rutinu manželského páru, ktorí chodia do práce tak, že sa stretávajú minimálne. Film hrali na zhruba 40 filmových festivaloch a získal ceny v Španielsku a Kolumbii.


Obvinenie voči Karimimu prišlo po tom, ako zástancovia tvrdej línie obvinili prezidenta Hasana Rúháního z neúspešného bránenia Iránu pred šírením "dekadentnej" západnej kultúry. Tento rozsudok nasleduje podobné tresty pre iných umelcov a novinárov. V máji 2014 úrady zatkli skupinu mladých ľudí pre video, na ktorom tancovali na pieseň Happy od Pharella Williamsa. Aj napriek všeobecnej kritike, každý zo zúčastnených dostal podmienečný trest šesť mesiacov vo väzení a 91 rán bičom. Podobne aj novinára z amerického denníka Washington Post Jasona Rezaiana, ktorý má americko-iránske občianstvo, zadržali v Iráne na 14 mesiacov. Nedávno ho odsúdili v súvislosti s obvineniami, ktoré zahŕňajú aj špionáž. Údajne čelí až 20 rokom vo väzení.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies