Filmár David Lynch už neplánuje nakrúcať celovečerné snímky

NETKY.SK • 7 Máj 2017, 09:57 • 2 min
Filmár David Lynch už neplánuje nakrúcať celovečerné snímky

BRATISLAVA - Americký filmár a hudobník David Lynch sa nechystá nakrúcať ďalšie celovečerné filmy.

slovakia

left justify in out

Rodák z Montany, ktorý svoju ostatnú dlhometrážnu snímku Inland Empire uviedol na trh v roku 2006, sa tak vyjadril v rozhovore pre austrálsky denník The Sydney Morning Herald.

 

„Veci sa veľmi zmenili. Mnohým snímkam sa nedarilo s tržbami aj napriek tomu, že mohli byť ohromnými filmami a mnohým veciam sa zase darilo dobre, ale nebolo to to, čo som chcel robiť," uviedol na margo svojej tvorby 71-ročný filmár.

 

Keď sa ho redaktor spýtal, či to znamená, že už nakrútil svoj posledný celovečerný film, Lynch najprv zaváhal. „Áno, je to tak," odpovedal nakoniec.

David Lynch je americký režisér, producent, hudobník, scenárista, maliar a príležitostný herec. Do svetového povedomia sa však dostal najmä charakteristickými surrealistickými snímkami s nezameniteľným rukopisom, ktoré majú nejednoznačnú interpretáciu. Jeho prvou celovečernou snímkou je kultový horor Mazacia hlava (1977).

 

S filmom Sloní muž (1980), kde v hlavnej úlohe zažiaril Anthony Hopkins, prišiel mainstreamový úspech, no následne nakrútil prepadák Duna (1984). Kriminálnou drámou Modrý zamat (1986) si však opäť vyslúžil chválu kritiky.

 

Ďalej má na konte seriál Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991), rovnomenný pilotný film z roku 1990 a prequel s názvom Twin Peaks (1992). Nakrútil tiež trojicu snímok, v ktorých rezignoval na chronologický dej - Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001) a spomínanú mysterióznu drámu Inland Empire (2006) či krimidrámu Divokosť v srdci (1990) a životopisný film Príbeh Alvina Straighta (1999).

 

Počas kariéry stihol získať tri nominácie na Oscara za réžiu a jednu za scenár a tiež množstvo ďalších cien, pričom denník The Guardian Lyncha v roku 2007 označil za najdôležitejšieho súčasného režiséra. Lynch nakrútil aj nové časti spomínaného seriálu, z ktorých dvojhodinová prvá epizóda bude mať premiéru 21. mája.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies