Film Špina je podľa českých kritikov najlepším filmom roka 2017

NETKY.SK • 28 Január 2018, 08:40 • 2 min
Film Špina je podľa českých kritikov najlepším filmom roka 2017

PRAHA - Ceny českej filmovej kritiky, ktoré sa udeľovali v sobotu večer v pražskom Divadle Archa, ovládol slovenský príbeh o študentke znásilnenej vlastným učiteľom Špina. Dielo, ktoré vzniklo v slovensko-českej koprodukcii získalo trofej za najlepší minuloročný film a jeho režisérka Tereza Nvotová (30) si odniesla cenu v kategórii objav roka 2017. Film tak premenil dve nominácie z celkového počtu šesť. Informovali o tom spravodajské servery Novinky.cz a iDNES.cz

slovakia

left justify in out

Dve sošky si zo slávnostného večera odniesli aj tvorcovia českej tragikomédie Bába z ľadu, a to za najlepší scenár (Bohdan Sláma) a za najlepší ženský herecký výkon (Zuzana Kronerová). Slovenská herečka stvárnila vo filme staršiu vdovu, ktorá vďaka otužovaniu a plávaniu v ľadovej vode znova spozná nezávislosť a šťastie.

 

Cenu za réžiu si prevzal Václav Kadrnka za spirituálny film Křižáček, ktorý zobrazuje príbeh otca, ktorý hľadá syna. V roli otca sa predstavil Karel Roden, ktorý bol za ňu nominovaný v mužskej kategórii. Avšak ocenený bol za svoju druhú nomináciu, a to za mužský herecký výkon v biografickej dráme Masaryk od režiséra Julia Ševčíka.

 

Ďalšia slovensko-česká koprodukcia zobrazujúca portrét populárneho speváka s názvom Richard Müller: Nepoznaný získala ocenenie za najlepší dokument. Režíroval ho Miro Remo.

 

O cenách rozhodlo 49 novinárov zo Združenia českej filmovej kritiky. Česká filmová a televízna akadémia vyhlási svoje České levy 10. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona