Film Sloboda pod nákladom má ďalšie ocenenie

NETKY.SK • 5 September 2016, 16:34 • 2 min
Film Sloboda pod nákladom má ďalšie ocenenie

BRATISLAVA - Nový dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom má za sebou úspešný týždeň. Po cene za Najlepší dokument na Medzinárodnom horolezeckom filmovom festivale v Tepliciach nad Metují získal v nedeľu (4. 9.) hlavnú cenu v poľskom Zakopanom na Stretnutí s horským filmom - medzinárodnej súťaži horských filmov.

slovakia

left justify in out

Slovenský film Sloboda pod nákladom získal Grand Prix spomedzi 22 filmov v súťaži. Medzinárodná súťaž horských filmov v Zakopanom má za sebou svoj 12. ročník. Podujatie pravidelne prináša filmy s témou horolezectva, dobrodružstva, kultúry, prírody či ľudských práv. Tento rok sa prihlásilo 200 snímok, z ktorých o sedem cien nakoniec bojovalo 22 filmov. Tú najdôležitejšiu si odniesol dokument Pavla Barabáša o tatranských nosičoch, ktorý do slovenských kín prišiel 1. septembra v distribúcii Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

 

Niekedy s obdivuhodnou ľahkosťou, inokedy v nesmiernych útrapách nesú nosiči svoj náklad vysoko na tatranské chaty. Nie je o zápas s vynáškou, ale predovšetkým so sebou samým. Často musia telo presvedčiť, aj keď už nevládze. Poznanie vedie cez bolesť zažitú pod nákladom. Nikto z nosičov však nikdy svoje rozhodnutie vykonávať toto remeslo neoľutoval. Aj o tom rozpráva tento dokument, ktorý si z poľského Zakopaného odniesol Grand Prix.

 

Porota svoje rozhodnutie odôvodnila slovami: "Tento vznešený film je o slobode, vášni a sile charakteru. Prostredníctvom výnimočných postáv filmu nám režisér ponúka intímny pohľad do ich sveta. Pokojný štýl dokumentu Sloboda pod nákladom pôsobí blahodarne v kontraste s našim hlučným, agresívnym svetom. Režisér využíva hudbu ako silný, prirodzený a efektívny prostriedok, ktorý umocňuje hlboký dojem."

 

Film uvedie Pavol Barabáš osobne v Bratislave v kine Cinemax Bory v utorok 6. septembra o 19.30.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona