Film Robinson & Crusoe režiséra Jána Sabola ocenili v Turíne

NETKY.SK • 30 Október 2014, 08:52 • 2 min
Film Robinson & Crusoe režiséra Jána Sabola ocenili v Turíne

KOŠICE – Medzinárodný úspech zaznamenal film Robinson & Crusoe slovenského režiséra Jána Sabola. Na filmovom festivale The Spirits of the Earth v talianskom Turíne získal hlavnú cenu v kategórii hraný film.

slovakia

left justify in out

Turínsky festival sa koná v októbri a je otvorený filmom z celého sveta venovaným trvalej udržateľnosti, ekológii či kultúre. Oceňované kategórie zahŕňajú animované, hrané, dokumentárne a študentské filmy. Odovzdávanie cien v rámci druhého ročníka prebehlo v piatok 24. októbra, za slovenského režiséra cenu prevzal jeho taliansky známy. Víťazná soška by mala dnes doraziť do Sabolových rodných Košíc.
      

"Samozrejme, že človeka také ocenenie poteší, najmä, keď s tým neráta. Keď človek robí hraný film tohto charakteru, tak trošku akoby odhaľoval zo svojho vnútra, takže je možno citlivejší na to, ak sa niekomu film páči alebo ho ocení, takže o to viac to prijme," povedal ocenený tvorca pre TASR.
      

Snímka Robinson & Crusoe z roku 2012 je prvým celovečerným hraným filmom, ktorý bol vyrobený a natočený v Košiciach. Na jeho vzniku sa Sabol podieľal aj ako scenárista a producent. V snímke spája experimentálnym a originálnym spôsobom divadelnú a filmovú zložku. Súčasťou projektu je interkultúrny dialóg dvoch rôznych národných kultúr - slovenskej a maďarskej. Vo filme hrajú herci Michal Šoltész, Sándor Tamás Molnár, Vica Kerekeš a Roman Luknár.
      

Košický režisér chce spolu so spisovateľom Karolom Horákom nadviazať na túto snímku ďalším projektom, ktorý by opäť spájal divadelné a filmové prvky. "Ja však hovorím, že kým nie sú peniaze na účte, tak prakticky sa nedá nič robiť, lebo film je najdrahšia hračka na svete. Takže teraz sme v štádiu zháňania, búchania na dvere, prosieb, a tak ďalej. Možno, že tá cena pomôže zrealizovaniu pokračovania," skonštatoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona