Film režiséra Barabáša Sloboda pod nákladom získal ďalšie dve Grand Prix

NETKY.SK • 29 September 2017, 14:49 • 2 min
Film režiséra Barabáša Sloboda pod nákladom získal ďalšie dve Grand Prix

BRATISLAVA - Film Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom zbiera ocenenia aj viac ako rok po premiére. Klubový film roka 2016 získal v posledných týždňoch dve svetové ceny, ku ktorým vo štvrtok (28.9.) pribudla aj jedna domáca.

slovakia

left justify in out

"Tento film ukazuje lásku, slobodu, nezávislosť, citlivosť a ohľaduplnosť. Dáva divákom pocit harmónie a pokoja, ktoré sú tak neskutočne žiadané v dnešnom chaotickom svete," týmto slovami a najvyššou cenou Grand Prix ocenila medzinárodná porota slovenský film na Ulju Mountain Film Festivale (UMFF) v Južnej Kórei.

 

Do medzinárodnej súťaže bolo vybratých 30 z 260 prihlásených filmov z 31 krajín, ktoré prezentovali najnovšie trendy v horskej kinematografii. Hlavnou témou päťdňového festivalu bola koexistencia ľudí s horami a prírodou. Pri záverečnom udeľovaní UMFF Grand Prize (24.9.) porotca Pawel Wysoczanski dodal: "Zobrazením mimoriadne tvrdej práce nosičov v slovenských Vysokých Tatrách nás režisér vtiahol do ich sveta. Hudba, kamera a strih nerozprávajú len príbeh, ale celý film vyzdvihujú na úroveň, ktorú je nemožné popísať." Ocenenie v Južnej Kórei preberal autor hudby Martin Barabáš. Film Sloboda pod nákladom pokračuje na UMFF Tour sériou premietaní po juhokórejských kinách.

 

Druhú Grand Prix dostal dokument v tom istom čase na 22. Medzinárodnom festivale horských filmov v poľskom kúpeľnom meste Ladek Zdrój. Porota svoj verdikt na záverečnom ceremoniáli odôvodnila slovami: "Celé generácie slovenských aj poľských horolezcov si pamätajú tatranských nosičov. Režisér ukázal ich príbeh citlivým, vizuálne umeleckým vyjadrením, v kombinácii s dokonalou, precíznou a jemnou hudbou. To nenecháva nikoho ľahostajným voči týmto ľuďom - ikonám tatranských chodníkov."

 

Cenu si prevzal osobne režisér Pavol Barabáš, ktorý si v mladosti vyskúšal toto nosičské remeslo. Úspech filmu na ďalšom festivale komentoval slovami: "Som rád, že film začal žiť vlastným životom, oslovuje ľudí na festivaloch a dúfam, že ešte dlho oslovovať bude. Dôležitejší však je pre mňa príjemný pocit, že aj vďaka filmu vzrástol záujem u mladých ľudí o nosičské remeslo v Tatrách."

 

Dokument Sloboda pod nákladom získal počas posledných dní aj jedno domáce ocenenie, patrí mu Cena slovenskej filmovej kritiky v kategórii Slovenský celovečerný dokumentárny film.

 

Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá úspešný film distribuovala v našich kinách, v spolupráci s K2 studiom pripravuje do distribúcie aj ďalší dokument Pavla Barabáša s názvom Vábenie výšok. Film zachytáva víťazstvá i pády slovenského himalájskeho horolezectva a do kín sa dostane 19. októbra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies