Film "Nina" získal na festivale vo Varšave Cenu medzinárodnej kritiky

NETKY.SK • 24 Október 2017, 16:19 • 2 min
Film "Nina" získal na festivale vo Varšave Cenu medzinárodnej kritiky

BRATISLAVA - Nový film Juraja Lehotského Nina získal na áčkovom festivale vo Varšave Cenu medzinárodnej filmovej kritiky FIPRESCI.

slovakia

left justify in out

Pre snímku, ktorá absolvovala svetovú premiéru na MFF v Karlových Varoch a následne sa dostala do oficiálneho výberu MFF v Toronte, je to prvé ocenenie na konte. "Mám veľkú radosť z ocenenia a teším sa, že film ide ďalej do sveta," komentoval úspech režisér.

 

Do slovenských kín vstúpila Nina 21. septembra v distribúcii Film Europe Media Company. Viaceré domáce kritiky ju vyzdvihli ako jeden z najlepších filmov v modernej histórii slovenskej kinematografie. Hneď po svetovej premiére zaujala aj zahraničný trh a pod krídla si ju v medzinárodnom filmovom prostredí vzala francúzska spoločnosť Alpha Violet. V týchto dňoch sa film predstavuje na juhoamerickom kontinente na 41. ročníku MFF Sao Paulo v sekcii Medzinárodná perspektíva. Je jedným z takmer 400 titulov, ktoré festival v hlavnom meste Brazílie uvádza až do 1. novembra.

 

Ninu neprehliadol ani najdôležitejší festival východoeurópskej kinematografie v Nemecku - 27. ročník filmového festivalu Cottbus. Snímku o 12-ročnom dievčati, ktorého svet sa otriasa v základoch pre rozvod rodičov, zaradil festival do súťažnej sekcie filmov pre mládež U18. O jej víťazovi rozhodne porota zložená zo žiakov z Nemecka, Poľska a Česka. V piatok 10. novembra snímku osobne na festivale uvedú hlavná predstaviteľka Bibiana Nováková a Petra Fornayová v úlohe jej filmovej mamy.

 

Film zamieri aj na festival uprostred izraelskej púšte - na 5. ročník MFF Arava, ktorý prezentuje snímky s úspechmi zo slávnych festivalov. Svoje najnovšie dielo s podtitulom O mame, tatovi a mne príde publiku osobne uviesť režisér Juraj Lehotský 12. novembra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies