Film na utečeneckú tému Atlantída 2003 uvedú v rámci Dňa krátkych filmov

NETKY.SK • 19 December 2017, 13:50 • 2 min
Film na utečeneckú tému Atlantída 2003 uvedú v rámci Dňa krátkych filmov

BRATISLAVA – Kratšia snímka začínajúceho filmára Michala Blaška zaujala obecenstvo aj na svojej v premiére v Cannes. Je o mladých Ukrajincoch putujúcich za šťastím cez Slovensko na Západ.

slovakia

left justify in out

Atlantída, 2003, rozpráva príbeh mladého ukrajinského páru. Ešte v roku 2003, pred vstupom Slovenska do EÚ, snívajú Martin a Denisija o tom, že sa cez našu krajinu dostanú do Nemecka. Samozrejme, nikdy tam neboli, ale podľa lifestylových magazínov sa tam žije ako v rozprávke. Čo všetko sú ochotní obetovať pre svoj sen – cestou v starej Lade na zelenú hranicu a potom za ňu? Komu môžu veriť?

 

„Michal Blaško dokázal originálnym, no predovšetkým veľmi pútavým spôsobom vyrozprávať na prvý pohľad vcelku obyčajný príbeh dvojice snažiacej sa dostať do vysnívanej krajiny; príbeh, ktorý sa mohol stať pred dvadsiatimi rokmi, tak, ako sa môže stať aj dnes,“ komentoval film Daniel Vadocký z Art Film Festu.

 

Snímku Atlantída, 2003, premietnu aj počas Svetového dňa krátkeho filmu, ktorý sa uskutoční v Bratislave a ďalších slovenských mestách. Termín je štvrtok 21. decembra, symbolicky najkratší deň roka.

 

„Slovenským divákom sme sa rozhodli ponúknuť slovenské krátke filmy, ktoré sa v zahraničí tešili úspechu, a obľúbené filmy pre deti, ktoré precestovali celý svet. K domácemu publiku sa v kinách totiž krátkometrážna tvorba takmer vôbec nedostáva," povedala Soňa Balážová z Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu.

 

V Bratislave premietnu dve pásma krátkych filmov v kine Lumiere. Okrem toho sa tento rok podujatie bude konať aj v kultúrnom centre Bombura v Brezne, v košickom Kine Tabačka, v Kine Akropola v Kremnici, v Diere do sveta v Liptovskom Mikuláši, v martinskom Kine Scéna, v Kine Mier v Modre, v Kine Púchov a v Kine Nova v Seredi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies