Film Koza zvíťazil v súťaži debutov na prehliadke Filmové babie leto

NETKY.SK • 12 Október 2015, 09:04 • 2 min
Film Koza zvíťazil v súťaži debutov na prehliadke Filmové babie leto

BRATISLAVA - Na 23. ročníku prehliadky českých, poľských a slovenských filmov Filmové babie leto (7. - 11. 10.) v mestách Bystřice a Třinec v Českej republike zvíťazil v súťaži debutov film Ivana Ostrochovského Koza.

slovakia

left justify in out

Hlavnú cenu Zlatý debut získal spomedzi 12 filmov ako jediný majoritný slovenský zástupca v súťaži. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

 

Film Koza (2015) sa v súťaži debutov uchádzal o cenu poroty s piatimi poľskými a šiestimi českými debutmi vrátane koprodukčného filmu režiséra Slávka Horáka Domáci péče (2015) s minoritnou slovenskou účasťou. Snímka o bývalom olympijskom boxerovi na jeho ceste za poslednou prehrou sa stala držiteľom Zlatého debutu "za vyvážený vzťah medzi príbehom a formou rozprávania a zároveň za mimoriadne posolstvo o ľudskosti". Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota v zložení Tadeusz Wantula, Andrzej Kawala, Piotr Kotowski, Jiří Králik, Jan Kastner, Peter Michalovič, ktorej predsedal Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Cenu divákov získala poľská snímka Piaty. Neodchádzaj (2014) v réžii Kataríny Jungowskej o mladom dievčati, ktoré sa po strate matky snaží usporiadať svoj život nanovo.

 

Program prehliadky Filmové babie leto tvorí Súťaž debutov, sekcia Hity sezóny s najzaujímavejšími a v distribúcii málo dostupnými titulmi českej, poľskej a slovenskej kinematografie, a sekcia Retrospektíva, ktorá bola tento rok zameraná na hudobné filmy. Slovensko v nej zastupoval film Dušana Rapoša Rabaka (1989) o kapele, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne opäť vrátiť na pódiá. V minulosti cenu Zlatý debut získali dva slovenské filmy - Ticho Zuzany Liovej v roku 2006 a Démoni Róberta Švedu o dva roky neskôr. Cenu publika si z festivalu odniesli snímky Marhuľový ostrov režiséra Petra Bebjaka v roku 2011 a Deti Jara Vojteka v minulom roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona