Film Jánošík z roku 1921 patril medzi najpremietanejšie diela svojej doby

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:00 • 2 min
Film Jánošík z roku 1921 patril medzi najpremietanejšie diela svojej doby

CHICAGO/BRATISLAVA – Vo štvrtok 1. decembra uplynie 95 rokov od americkej premiéry prvého slovenského hraného filmu Jánošík (1921) bratov Siakeľovcov. Film bol uvedený v americkom Chicagu v Atlantis Theatre.

slovakia

left justify in out

Historicko-dobrodružný film Jánošík (1921) sa zapísal do dejín slovenskej kinematografie hneď dvoma význačnými prvenstvami. Išlo o vôbec prvú snímku spracúvajúcu jánošíkovskú tematiku a druhé prvenstvo sa spája so zrodom slovenskej hranej tvorby.

 

V novembri 1920 založili americkí Slováci v Chicagu firmu Tatra Film Corporation za účelom nakrúcať drámy, veselohry, cestopisy a historické deje z prostredia slovenskej domoviny. Jedným z hlavných aktérov vzniku spoločnosti bol producent a majiteľ kina Ján Závodný, ale podieľali sa na ňom tiež bratia Jaroslav a Daniel Siakeľovci.

 

V počiatkoch vzniku Tatra Film Corporation sa filmoví tvorcovia rozhodli pre spracovanie chýrnej Jánošíkovskej legendy. Nakrúcanie prvého hraného filmu zobrazujúceho epizódy zo života slovenského ľudového hrdinu sa rozbehlo začiatkom leta 1921. Produkciu mal na starosti Ján Závodný, Jaroslav Siakeľ sa chopil režírovania a Daniel Siakeľ sa postavil za kameru. Natáčalo sa na Slovensku v exteriéroch v okolí Blatnice vo Veľkej Fatre.

 

Hlavného predstaviteľa stvárnil už vtedy známy divadelný herec Theodor Pištěk. Mária Fábryová, predstaviteľka Aničky, nielenže nemala skúsenosti s filmovaním, kamera jej dokonca naháňala strach. Odvtedy už nehrala v žiadnom filme.

 

 

Jánošík (1921) sa stal jedným z najpremietanejších diel svojej doby a vôbec nezaostával za svetovou produkciou. Náklady na jeho výrobu sa vyšplhali do výšky približne 14.500 amerických dolárov. Premiéra snímky sa konala 25. novembra 1921 v českej Prahe, 1. decembra toho roku v americkom Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline na Slovensku.

 

Film sa však "stratil" na celých 50 rokov. Značne poškodenú filmovú kópiu Jánošíka z roku 1921 vlastnil neskôr jeho pôvodný producent Ján Závodný, ktorý ju v roku 1970 osobne priviezol na Slovensko a venoval ju Slovenskému filmovému ústavu (SFÚ). Film bol zrekonštruovaný zásluhou filmového historika Ivana Rumanovského a ozvučený ruchmi a terchovskou muzikou v roku 1975.

 

Vďaka filmu Jánošík z roku 1921 sa Slovensko zaradilo medzi prvých desať krajín sveta, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film. V roku 1995 ho Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) zapísala do svetového kultúrneho dedičstva. Jednu z dvoch dobových kamier, ktorými sa natáčalo, Slovenská liga v Amerike darovala v roku 2000 bývalému slovenského prezidentovi Rudolfovi Schusterovi. Druhá je v Slovenskom múzeu katolíckej jednoty v americkom Middletowne.

 

Slovenský zbojník ožil na striebornom plátne viackrát. Jeho život sfilmoval aj režisér Martin Frič (1935) alebo Paľo Bielik (1962). Najnovšie spracovanie pod názvom Jánošík - Pravdivá história vzniklo v roku 2009 v réžii poľskej režisérky Agnieszky Holland a jej dcéry Kasie Adamik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona