Film Interstellar nebol ďaleko od pravdy, v okolí čiernych dier môžu obiehať planéty podobné Zemi

NETKY.SK • 3 Február 2016, 18:00 • 2 min
Film Interstellar nebol ďaleko od pravdy, v okolí čiernych dier môžu obiehať planéty podobné Zemi

OLOMOUC - Okolo super masívnej čiernej diery by mohli obiehať planéty podobné našej Zemi. Výpočty olomouckých a opavských fyzikov naznačujú, že predstavy o existencii mimozemského života z filmu Interstellar, nemusia byť ďaleko od pravdy.

slovakia

left justify in out

Práve tento film podnietil českého kvantového fyzika Tomáša Opatrného a jeho kolegov, aby spoločne skúmali možnosť existencie mimozemského života. Výpočty, ku ktorým dospeli, potvrdili, že okolo super masívnej čiernej diery by mohli obiehať planéty podobné Zemi. Vychádzajú z toho, že na Zemi je život možný vďaka Slnku a chladnej oblohe. 

 

„V blízkosti čiernej diery by to bolo presne naopak. Bolo by tam studené Slnko, ale pomerne teplá obloha. Nás zaujímalo, ako veľmi teplá a koľko energie by sa tam dalo využiť,“ vysvetlil Opatrný. 

 

Výpočty podľa relativistu Lukáša Richterka ukázali, že zásadou pre trvalý život je rotujúca čierna diera: „Keby čierna diera rotovala, mohli by sme ísť s planétou bližšie k nej a energia, ktorá by sa dala získať , by bola zaujímavejšia.“

 

Tieto informácie vyvolali v online medzinárodnom vedeckom archíve okamžité a vášnivé diskusie. Výsledky výskumu si všíma aj časopis New Scientist, kde sa k nim vyjadril aj popredný americký teoretický fyzik Lawrence Krauss. 

 

O planétach v okolí čiernej diery sa zatiaľ nič nevie. „Nebolo by to zas tak veľké prekvapenie. Pred takmer 20 rokmi boli objavené planéty, ktoré obiehajú okolo pulzarov – neutrónových hviezd, ktoré sú vývojovo príbuzné s čiernymi dierami,“ povedal vedúci Štefánikovej hvezdárne v Prahe, Jakub Rozehnal. 

 

„Čierne diery vznikajú pri obrovských explóziách hviezd. Otázka znie, či sa život na takýchto planétach môže rozvinúť, a či má na to dostatok času,“ vysvetľuje ďalej. Čierna diera je objekt, ktorý svojou vlastnou gravitáciou priťahuje svoje vlastné svetlo. „Svetlo je najrýchlejší dopravný prostriedok vo vesmíre. Preto čokoľvek, čo sa dostane pod istý horizont udalostí, sa z čiernej diery nemôže dostať späť,“ dodal Rozehnal. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies