Film Devínsky masaker: Harman strieľal gumovými projektilmi

NETKY.SK • 18 Február 2011, 08:24 • 2 min
Film Devínsky masaker: Harman strieľal gumovými projektilmi

Film Devínsky masaker: Harman strieľal gumovými projektilmi

slovakia

left justify in out

img

Do kín mieri Devínsky masaker - filmová rekonštrukcia jednej z najmasovejších vrážd a najmedializovanejšej kauzy v dejinách Slovenska. Divákom ponúka dokumentárny a čiastočne štylizovaný pohľad na udalosti, ktoré sa odohrali v bratislavskej Devínskej Novej Vsi v súvislosti so streľbou Ľubomíra Harmana koncom augusta 2010. Celovečerný film mapuje nielen tragické okamihy, ale aj okolnosti, ktoré im predchádzali a ktoré nasledovali.
"Bol som prekvapený, že boli ústretoví a bezproblémoví. Všetci tí ľudia v Devínskej už veľakrát o tom hovorili všetkým štábom, takže väčšina bola až profesionálna vo vyjadreniach a prístupe," komentoval pre TASR spoluprácu s príbuznými obetí tragédie Jozef Pálenik, ktorý film režíroval spolu s Gejzom Dezorzom a spoločne napísali aj scenár.
V dokumente vystupujú nielen príbuzní obetí, ale aj špecialisti a svedkovia. "Dali sme priestor každému, koho sa téma týkala a chcel sa k nej vyjadriť," vysvetlil producent Róbert Slovák zo spoločnosti Furča Film. Konanie vraha sa snaží objasniť i Daniel Líška, predseda streleckého klubu, ktorého členom bol Harman vyše desaťročia. Nové skutočnosti poodhalil aj priamy svedok tragédie Vincent Fratrič, ktorý vo filme tvrdí, že Harman strieľal gumovými projektilmi a vôbec je presvedčený, že incident mohol dopadnúť inak. Minister vnútra Daniel Lipšic hodnotil zásah polície pozitívne. Informácie o gumových projektiloch poprel.
Niektoré kľúčové okamihy dokument rekonštruuje vo forme hraných scén. Tie sa nakrúcali v Petržalke a vo Vrakuni. Snímka pracuje s celým spektrom materiálov a informácií z médií. Nechýbajú ani archívne materiály či videá priamo zachytávajúce drámu. Zaujímavosťou je využitie špičkovej techniky. Filmári ako jediní na Slovensku použili kameru, ktorá zaznamenáva tisíc záberov za sekundu.
Vyčíňanie Harmana stálo život ôsmich ľudí, pätnástich zranilo a otriaslo verejnosťou. Vyšetrovanie tragédie nie je uzavreté. Polícia stále nepozná skutočný motív vraha a stále existujú dohady o tom, čo viedlo k Harmanovmu skratu. Tvorcovia dokumentu sa pokúsili urobiť súhrn faktov, ktoré sú známe alebo sa od nich dozvedeli od svedkov.
"My nie sme investigatívni žurnalisti, ani našou úlohou nie je  nahrádzať prácu polície. Našou úlohou bolo urobiť žánrový film - komerčný dokument," zhodnotil Pálenik, ktorého doplnil kolega režisér Gejza Dezorz. "Vyjadrenia oslovených ľudí boli rôzne, všetky zaujímavé sú vo filme. Tie, ktoré tam nie sú, sú vyradené z toho dôvodu, že ľudia sa stále boja v Devínskej Novej Vsi niečo konkrétnejšie povedať. Prevláda tam názor, ktorý je na záver filmu povedaný."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies