FILM: Červený pavúk prináša do kín príbeh poľského sériového vraha

NETKY.SK • 24 November 2016, 15:24 • 2 min
FILM: Červený pavúk prináša do kín príbeh poľského sériového vraha

BRATISLAVA - Karol Kot bol najmladším sériovým vrahom na svete. V 60. rokoch desil celý Krakov. Nový poľsko-česko-slovenský film Červený pavúk sa inšpiroval práve jeho príbehom. Snímka režiséra Marcina Koszałku vstupuje dnes do slovenských kín.

slovakia

left justify in out

Precízne vystavaný psychologický triler sa vnára do spletitého príbehu fascinácie zlom, ktoré sa skrýva na miestach, kde by ho divák nečakal. Karol, obyčajný mladý muž, narazí na staršieho muža a začne sa domnievať, že je obávaným sériovým vrahom - Červeným pavúkom, ktorý už dlhšie desí obyvateľov Krakova. Začína byť mužom posadnutý a sleduje ho. Medzitým spoznáva Danku, o niečo staršiu fotografku, ktorá pracuje pre miestne noviny. Karol je priťahovaný láskou a fascinovaný smrťou. Čoskoro bude musieť urobiť najdôležitejšie rozhodnutie svojho života.

 

Film je voľne inšpirovaný skutočným príbehom poľského sériového vraha Karola Kota, ktorý vraždil v rokoch 1964 - 1966 a za svoje zločiny bol odsúdený na smrť obesením. Poľská producentka Agnieszka Kurzydlo pri príprave filmu čítala rozhovory s Kotom, ktoré vznikli tesne po jeho zatknutí. Aj jeho výpovede prispeli k tomu, že film sugestívne popisuje atmosféru, ktorá v Poľsku v 60. rokoch nastala a najmä silné očarenie zlom hlavného hrdinu. Zároveň je dej snímky kombinovaný s príbehom o sériovom vrahovi s menom Červený pavúk (Lucian Staniak), ktorý figuruje v mnohých zdrojoch ako obávaný sériový vrah, v skutočnosti bol však len fikciou. A práve súhra týchto dvoch postáv, hoci skutočnou je len jedna, dodáva príbehu mrazivý rozmer.

 

Červený pavúk je celovečerným hraným debutom oceňovaného poľského dokumentaristu Marcina Koszałku a druhým v poradí pre hlavného predstaviteľa, 26-ročného Filipa Plawiaka. Režisér sa zhostil aj kamery. Pôvodom dokumentarista a jeden z najvýraznejších poľských kameramanov svojej generácie sa postaral o silné obrazy zamerané na detaily. Precíznosť ocení divák najmä na veľkom plátne, nielen preto, že ide o jeden z mála filmov nakrútených na skutočnú filmovú surovinu.

 

Slovenským producentom snímky je Michal Kollár. "Pavúk je presne to, čo v našej kinematografii stále chýba - dokonalým prienikom medzi 'umeleckým' filmom a 'žánrovým' príbehom. Pri 'triezvej' minutáži film nikdy nespadne do samoúčelných exhibícií a vždy prekvapí," povedal na margo Červeného pavúka slovenský producent a režisér úspešnej snímky Červený kapitán.

 

Medzinárodnú premiéru mal Červený pavúk na festivale v Karlových Varoch v roku 2015. Na Slovensku bol slávnostne uvedený v marci počas MFFK Febiofest, do kinodistribúcie ho prináša od 24. novembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies