Film 'Asteroid City' od režiséra Wes Andersona vychádza 23. júna. Čo všetko potrebujeme vedieť o tomto filme?

NETKY.SK • 27 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Film 'Asteroid City' od režiséra Wes Andersona vychádza 23. júna. Čo všetko potrebujeme vedieť o tomto filme?

Režisér Wes Anderson ('Grandhotel Budapešť', 'Rushmore', 'Taká normálna rodinka') patrí k režisérskym esám vo filmovej brandži. Jeho filmy sú známe vďaka svojej „načančanej" scénografii a kompozícii či výraznej farebnej zladenosti. Koncom júna vychádza jeho najnovší počin s názvom 'Asteroid City', a tu je niekoľko dôležitých informácií o tomto filme, ktoré potrebujete vedieť.

slovakia

left justify in out

Na začiatok by bolo opodstatnené uviesť, že Wes Anderson nie je len filmár; je to skôr umelec, ktorý maľuje príbehy v žiarivých vizuáloch a pohlcujúcich príbehoch, ktoré majú silu teleportovať nás do jeho sveta. (Alebo možno je to aj nehynúci obdiv tohto spisovateľa k jeho práci). Ak ste ešte nikdy nezažili Andersonovo majstrovské rozprávanie, no chcete, potom sa na pripravovaný film 'Asteroid City' určite môžete tešiť. A ak ste už niečo od neho videli, tak tento film má zrejme potenciál ísť nad rámec toho, čo ste už videli. Dlhoočakávaný projekt je posledným filmovým ansámblom z obdobia a jeho 11. celovečerným filmom, ktorý sám napísal, režíroval a koprodukoval podľa príbehu, ktorý napísal taktiež on sám a Roman Coppola (režisér a syn známeho režiséra Francisa Ford Coppolu).

 

img

Režisér Wes Anderson (v strede) a niektoré postavy z jeho najznámejších filmov

 

Dej 'Asteroid City' sa odohráva v roku 1955 a sleduje skupinu študentov a rodičov, ktorí zamieria do fiktívneho púštneho mestečka na výročnú konferenciu Junior Stargazer. Film, definovaný ako sci-fi romantická komédia, môže vyzerať ako ďalší bohatý filmový zážitok z knihy Andersona, a predsa to nie je len ďalší z jeho dielov, ako ukazuje novo-zverejnený trailer, ktorý si môžete pozrieť nižšie.

 

 

Sledovanie filmu Wesa Andersona je ako listovanie v krásne spracovanej obrázkovej knihe alebo kompilácii umeleckých diel, kde postavy a predmety ožívajú. Oficiálny trailer 'Asteroid City' ukazuje, že tento nadchádzajúci počin tiež poskytne podobný zážitok. Je zatiaľ síce takmer zbytočné hovoriť o konkrétnych postavách v traileri, pretože jeho zbežné rýchle prezretie by nezodpovedalo jednotlivým zápletkám a vrstvám, ktoré sa predvedú, keď si pozriete film. Takže to teda preskočme a rozoberme si to, aký dojem nám trailer priniesol.

 

Živý a veľmi optimistický tón traileru v spojení s použitím kontinuálnej symetrie tvorí typický motív filmára. Ale ako trailer postupuje, je jasné, že nie všetko je jasné a krásne. Táto vizuálna dokonalosť je okamžite kontrastovaná s jemným nádychom tajomstva a chaosu. Je to ambiciózne, no zároveň desivé a mätúce, pohlcujúce, no zároveň únikové, proste presne to, v čom Anderson vyniká. Takže, ak vám ide o tento druh umeleckej nezrovnalosti, potom si tento film nemôžete nechať ujsť. Jednoducho povedané, trailer Asteroid City naznačuje dobrodružný, zábavný a esteticky lákavý film, ktorý vás prenesie do pastelových zlatých dní Ameriky.

 

img

scéna z filmu 'Asteroid City', kde vidieť živé tóny farieb (a taktiež aj herca Steve Carella)

 

Focus Features zverejnilo tri klipy z filmu, ktoré predvádzajú svižné dialógy Andersona a vytvárajú tón filmu. Prvý klip, 'You Were Very Good,' (vidieť niššie) to krásne ukazuje. Aj keď nejde o úplné upútavky, tieto klipy ponúkajú hlbší pohľad na to, ako sa film správa k publiku, a ešte raz na ten pocit, ktorý je jednoznačne typický pre Wes Andersona.

 

 

Ak je jedna vec spoločná vo všetkých filmoch Wesa Andersona, je to veľkolepé herecké obsadenie, v ktorom sú niektorí z jeho obľúbených hercov, priateľov a častých spolupracovníkov. Ale s 'Asteroid City' obsadenie presahuje rámec jeho iných projektov a predstavuje väčšie, veľkolepejšie a hviezdnejšie obsadenie, ktoré bolo opísané ako „väčšie ako väčšina ostatných Andersonových filmov, ktoré sú svojou povahou súborné“.

 

V rozhovore to herec Fisher Stevens opisuje ako „najdivokejšie od filmu Most cez rieku Kwai". Bryan Cranston, ktorý tiež hrá vo filme, zdieľa svoju skúsenosť, že je súčasťou extravagancie a nazýva ju „naplnením tábora snov hercov“.

 

Obsadenie 'Asteroid City', nabité top hollywoodskymi hviezdamu, predstavuje Jasona Schwartzmana ako Augie Steenbecka (ovdoveného otca štyroch detí), ktorý sa zúčastňuje zjazdu pozorovania hviezd; ďalej herečku Scarlett Johanssonovú ako Midge Campbell, Tom Hanks ako Augieho svokor, Jeffrey Wright ako generál Grif Gibson, spolu s Tildou Swinton, Edwardom Nortonom, Adrienom Brodym, Margot Robbie, Willem Dafoe, Steve Carell, Hong Chau a Jeff Goldblum, a tak ďalej. V dobovom sci-fi rom-com sa v rôznych úlohách objavia aj Hope Davis, Maya Hawke, Tony Revolori, Sophia Lillis, Grace Edwards či Bob Balaban.

 

img

V 'Asteroid City' si zahrá aj mladá herečka Maya Hawke, ktorá zažiarila v seriáli 'The Stranger Things'

 

Rovnako ako väčšina Andersonových príbehov, aj 'Asteroid City' je nadizajnovaný do fiktívneho, no pulzujúceho prostredia, kde sa stretávajú cudzinci a prinášajú do života tých druhých transformačné zmeny prostredníctvom komédie, romantiky a drámy.

 

Čo sa týka samotného deja, tak v roku 1955 sa veľká skupina študentov a ich rodičov zhromažďuje z celej krajiny, aby sa pripojili k zjazdu mladých hviezd/vesmírnych kadetov, ktorý sa koná v púštnom meste. Cieľom je spojiť ľudí prostredníctvom oddychu a rekreácie, vedeckej súťaže a iných zábavných aktivít. Tento nabitý program však prerušujú „nešpecifikované udalosti“, ktoré zmenia svet a životy ľudí, najmä tých, ktorí sa zúčastňujú tohto zjazdu.

 

'Asteroid City' má svoju globálnu premiéru na práve prebiehajúcom filmovom festivali v Cannes, a následne bude odpremiérované obmedzené divadelné vydanie v Spojených štátoch od Focus Feature 16. júna 2023. Pre širokú verejnosť je premiéra naplánovaná na 23. júna 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona