Fillon znova potvrdil, že kandidatúru na prezidentské voľby nestiahne

NETKY.SK • 14 Február 2017, 15:11 • 2 min
Fillon znova potvrdil, že kandidatúru na prezidentské voľby nestiahne

PARÍŽ - Kandidát francúzskych konzervatívcov na prezidentské voľby Francois Fillon dnes opäť zopakoval, že nestiahne svoju kandidatúru.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej webovej stránke informoval francúzsky denník Le Figaro, vo vystúpení pred poslancami parlamentu za svoju stranu Republikáni (LR) Fillon uviedol, že jeho odchod by znamenal vypuknutie závažnej krízy. Dodal, že nemá alternatívne riešenie. Vyhlásil, že situáciu konzultoval s inými účastníkmi straníckych primárok - s Alainom Juppém, ktorého v ich druhom kole porazil, ako aj s exprezidentom Nicolasom Sarkozym.

 

Fillon pripustil, že preňho osobne i pre jeho rodinu by bolo ľahšie nezúčastňovať sa predvolebnej kampane. Fillon sa však už predtým bol vyslovil, že jeho odstúpením z predvolebnej kampane by spoločnosť prišla o spoľahlivého kandidáta a hrozila by navyše aj kríza v krajine.

 

O dnešné stretnutie s Fillonom požiadalo krídlo nespokojných poslancov LR, ktorí tvrdia, že doteraz nebolo dostatočne objasnené, aké následky z pohľadu justície budú mať odhalenia o Fillonovi a jeho rodine. "Vzbúrenci" žiadajú zvolanie politického grémia strany a určenie nového kandidáta LR na prezidentské voľby. Za touto iniciatívou je 17 poslancov parlamentu, ktorí v spoločnom liste deklarovali, že považujú za nemožné podieľať sa za týchto okolností na kampani víťaza straníckych primárok Fillona.

 

Škandál, ktorému Fillon čelí, vypukol po tom, ako týždenník Le Canard enchainé informoval, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov plat ako fiktívna poslanecká asistentka svojho manžela a jeho náhradníka. Zamestnávanie rodinných príslušníkov poslancami je pritom vo Francúzsku legálne, ale len za predpokladu, že nejde o fiktívnu prácu.

 

Fillon si v liste, ktorý zverejnil pred týždňom, priznal chybu, ale tiež vyhlásil, že jeho konanie bolo v medziach zákona. Zdôraznil, že peniaze vyplatené rodinným príslušníkom v pozícii poslaneckých asistentov riadne zdanil. Fillon v liste vyzval Francúzov, aby sami posúdili jeho konanie a vyjadrili ho hlasovaním v blížiacich sa prezidentských voľbách.

 

Podľa zistení Le Canard enchainé mal Fillon nielenže fiktívne zamestnávať svoju manželku Penelope, ale dokonca jej údajne vyplatil z verejných zdrojov odstupné vo výške 45.000 eur, keď prestala pracovať ako jeho poslanecká asistentka.

 

Nedávno Fillon na svojej stránke uviedol, že jeho manželka si počas 15 rokov práce poslaneckej asistentky zarobila približne 680.000 eur v čistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies