Fillon túži po rýchlom vyšetrení kauzy zamestnávania jeho manželky

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:20 • 2 min
Fillon túži po rýchlom vyšetrení kauzy zamestnávania jeho manželky

BRUSEL/PARÍŽ - Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon chce, aby vyšetrovanie kauzy zamestnávania jeho manželky postupovalo čo najrýchlejšie. Informoval o tom šéf jeho volebnej kampane Patrick Stefanini.

slovakia

left justify in out

Stefanini dnes pre médiá vyhlásil, že Fillon nechce, aby sa "vyšetrovanie prelínalo s demokratickým procesom". Mal tým zrejme na mysli, že vyšetrovanie by sa malo skončiť pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb.

 

Pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon a jeho manželka Penelope v pondelok vypovedali pred vyšetrovateľmi. Tí preverujú podozrenia z údajného fiktívneho zamestnávania Penelope Fillonovej, ktorá roky pracovala ako manželova poslanecká asistentka a zarobila si týmto spôsobom pol milióna eur z verejných peňazí.

 

Fillon tvrdí, že nešlo o fiktívne zamestnanie a je schopný poskytnúť vyšetrovateľom dôkazy, ktorými podozrenia vyvráti. Nič to nemení na veci, že celá kauza pokrivila obraz Fillona, pasujúceho sa do úlohy čestného a morálneho kandidáta na prezidenta.

 

Fillon sľúbil, že ak bude v danej kauze predbežne obvinený, z boja o prezidentský úrad odstúpi. To by zrejme výrazne poznačilo prezidentské voľby, keďže ho sondáže dlhodobo zaraďujú spolu s Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou do trojice kandidátov s najväčšou šancou na postup do druhého kola.

 

Kým médiá sa sústreďujú na kauzu samotnú, analytici sa zatiaľ nevedia zhodnúť, čo by sa stalo, keby Fillon, víťaz straníckych primárok, odstúpil z prezidentského súboja. Fillonov súper z primárok Alain Juppé už odmietol, že by ho mohol nahradiť v úlohe prezidentského kandidáta. TASR v tejto súvislosti oslovila francúzsku stranu Republikáni, ktorá primárky iniciovala, ale zatiaľ nedostala odpoveď.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies