Fillon favoritom druhého kola primárok konzervatívcov vo Francúzsku

NETKY.SK • 27 November 2016, 12:06 • 2 min
Fillon favoritom druhého kola primárok konzervatívcov vo Francúzsku

PARÍŽ/BRUSEL - V dnešnom druhom kole primárok francúzskych konzervatívcov si zmerajú sily Francois Fillon a Alain Juppé.

slovakia

left justify in out

Obaja boli v minulosti premiérmi, osobne sa poznajú a majú aj podobný program, ale rozdeľuje ich názor na Rusko a riešenie konfliktu v Sýrii. Favoritom hlasovania je Francois Fillon.

 

Juppé v piatok vyhlásil, že ak by v primárkach zvíťazil Fillon, v prezidentských voľbách by ho ako kandidáta konzervatívcov podporil. Zmiernil svoje predošlé vyjadrenia, v ktorých Fillonovi vyčítal, že ho podporuje nacionalistický Národný front. "Pochopil som, že je odhodlaný bojovať proti Národnému frontu. Nevyvodzujem žiadne závery z toho, že niektorí ľudia blízki tejto strane ho podporili," citovala Juppého belgická televízia a rádio RTBF.

 

Stranícke primárky pravice sú otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania. Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".

 

Víťaz primárok bude oficiálnym prezidentským kandidátom stredopravej časti politického spektra. Ďalší kandidát vzíde z januárových primárok vládnucej socialistickej strany, ktorú reprezentuje aktuálny prezident Francois Hollande. Ten je najmenej obľúbeným prezidentom v modernej francúzskej histórii a až 15. decembra ohlási, či sa bude o usilovať o znovuzvolenie do úradu.

 

Rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách ako nezávislý oznámil aj bývalý minister financií Emmanuel Macron, považovaný donedávna za človeka blízkeho socialistickému prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Socialisti sa ho snažia presvedčiť, aby sa prihlásil do straníckych primárok.

 

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční v apríli. Prieskumy naznačujú, že najväčšiu šancu na víťazstvo má kandidát konzervatívcov, ktorý sa zrejme v druhom kole - v máji - stretne s líderkou Národného frontu Marine Le Penovou. Sondáže dávajú kandidátovi neobľúbených a nejednotných socialistov len malú šancu prebojovať sa do druhého kola volieb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona