Fillon: Asad je manipulátor, nestojím o jeho podporu

NETKY.SK • 11 Január 2017, 14:16 • 2 min
Fillon: Asad je manipulátor, nestojím o jeho podporu

PARÍŽ/BRUSEL – Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon nestojí o podporu Bašara Asada, ktorého považuje za manipulátora. Ohradil sa tak voči vyjadreniu Asada, ktorý v nedávnom rozhovore pre francúzske médiá ocenil Fillonove názory na konflikt v Sýrii.

slovakia

left justify in out

"Bašar Asad je diktátor s krvavou minulosťou a manipulátor, neprajem si jeho podporu," uviedol dnes Fillon pre francúzske televízie BFMTV a RMC. Asad okrem iného ocenil dôraz Fillona na boj terorizmu a nezasahovanie do vnútorných záležitostí iných štátov. Podľa Fillona však toto vyjadrenie nebolo bez postranných úmyslov.

 

"Zreteľne vidíme, že je to manipulácia. Diktátor komentuje pred kamerami francúzskych televízií francúzsku politiku – to sa nazýva manipulácia," uviedol prezidentský kandidát francúzskej pravice.

 

Fillon počas kampane povedal, že je za dialóg so všetkými aktérmi konfliktu v Sýrii vrátane Asada a Ruska. Navrhuje obnovenie diplomatického zastúpenia Francúzska v Sýrii, aby opäť vznikol priamy komunikačný kanál s Damaskom. Francúzsko zatvorilo svoje tamojšie veľvyslanectvo v roku 2012.

 

Práve tieto vyhlásenia Asadovi imponovali a pre francúzsky denník Le Monde ho citoval: "Ak (Fillon) svoje doterajšie tvrdenia a plány naplní, tak to bude veľmi dobrá vec." Rozhovor vznikol počas návštevy troch francúzskych poslancov v Damasku, ktorí so sebou priviedli aj novinárov.

 

"Toto stretnutie francúzskych poslancov s Asadom som nepodporoval, bola to ich slobodná voľba," komentoval Fillon. Televízia BFMTV pripomenula, dvaja z nich sú z radov republikánskej strany, do ktorej patrí aj Fillon. Navyše republikánsky zákonodarca Thierry Mariani sa s Asadom stretol už po tretíkrát za uplynulého jeden a pol roka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona