Fillon aj po vznesení obvinení tvrdí, že je nevinný

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 11:50 • 2 min
Fillon aj po vznesení obvinení tvrdí, že je nevinný

PARÍŽ - Prezidentský kandidát francúzskych konzervatívcov Francois Fillon trvá na svojej nevine po tom, ako boli voči nemu v utorok vznesené predbežné obvinenia v kauze údajného fiktívneho zamestnávania rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Vyšetrujúci sudcovia Fillona predbežne obvinili okrem iného zo zneužitia financií z verejných zdrojov a zo spolupáchateľstva pri zneužívaní financií a prijímania takto získaných peňazí.

 

Fillon dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Classique tieto obvinenia odmietol a vyjadril presvedčenie, že súd potvrdí jeho nevinu. Upozornil pritom, že celý proces zaberie "nejaký čas".

 

Fillon opäť vyhlásil, že obvinenia proti nemu majú charakter naplánovaného útoku.

 

"Máme dočinenia so súdnou procedúrou, ktorá vychádza nad rámec normy - priznávajú to dokonca aj sudcovia," vysvetlil. Dodal, že táto procedúra má "unikátny charakter, je spojená s politickým harmonogramom" a jej jediným cieľom je "zabrániť mi byť prezidentským kandidátom". "Som o tom hlboko presvedčený. Je to očividné," vyhlásil Fillon.

 

Dodal, že stiahnutie jeho kandidatúry "bolo úplne reálne", keď sa vezme do úvahy skutočnosť, že k vzneseniu obvinenia voči nemu došlo dva dni pred vypršaním lehoty na oficiálnu registráciu kandidátov prezidentských volieb.

 

"Cieľom bolo urobiť to tak, aby pravica a centristi nemali kandidáta (...) a aby sa všetky diskusie zúžili na súperenie medzi ľavicou a Marine Le Penovovu," tvrdil v rozhovore Fillon.

 

Vysvetlil, že on sa rozhodol vzoprieť sa a vzhľadom na "výnimočné načasovanie" justičných opatrení nedodržať svoj záväzok z 26. januára, keď vo vysielaní TF1 avizoval, že v prípade vznesenia obvinenia voči svojej osobe sa kandidatúry vzdá.

 

Žiaden z kandidátov prezidentských volieb vo Francúzsku sa ešte nikdy nedostal na takú kritickú hranicu pri vyšetrovaní podozrenia zo spáchania trestného činu ako Fillon - kandidát Republikánov (LR) však napriek tomu oznámil, že pokračuje vo svojej predvolebnej kampani. Do prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva necelých šesť týždňov.

 

Pokým sa neobjavila aféra zvaná Penelopegate, bol Fillon veľkým favoritom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách: 23. apríla a 7. mája. Škandál sa však odrazil na výraznom poklese jeho preferencií. Fillon napriek tomu odmieta odstúpiť a vyjadruje odhodlanie pokračovať v prezidentskej kampani.

 

Škandál okolo Fillonovcov vypukol po tom, ako satirický týždenník Le Canard Enchainé napísal, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov mzdu ako poslanecká asistentka. Poslanci francúzskeho parlamentu majú právo zamestnávať svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. V prípade Penelopegate takéto podozrenie existuje.

 

Neskôr sa na dôvažok objavila informácia, že Fillon ako asistentov platil aj svoje deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona