Filipíny, Taiwan a Čína sa pripravujú na silný tajfún Usagi

NETKY.SK • 20 September 2013, 12:09 • 2 min
Filipíny, Taiwan a Čína sa pripravujú na silný tajfún Usagi

HANOJ - Filipíny evakuovali dnes pobrežné dediny na severe krajiny, zastavili prevádzku trajektov a privolali rybárske lode späť do prístavov vzhľadom na blížiaci sa dosiaľ najsilnejší tohtoročný tajfún Usagi, ktorý si už vyžiadal obete vo Vietname.

slovakia

left justify in out

Tajfún najvyššej piatej kategórie naberal na sile, keď sa pohyboval severozápadne medzi Filipínami a Taiwanom smerom k Hongkongu a južnej Číne. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou okolo 205 kilometrov za hodinu s nárazmi do 240 kilometrov za hodinu, informovala tlačová agentúra Reuters.

Z Vietnamu dnes hlásili miestne úrady troch mŕtvych, ktorých strhli záplavové vody, a 13 nezvestných. Povodne a zosuvy pôdy zničili v krajine takmer 5000 domov a zaplavili takmer 6000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, informovala agentúra DPA. Na Filipínach vyhlásili najvyššiu pohotovosť pre severnú provinciu Batanes. Meteorologický úrad varoval pred možnými ničivými dôsledkami tajfúnu s tým, že obyvatelia by mali odvolať všetky cesty a vonkajšie aktivity. Výstrahy sa týkali aj 15 provincií na hlavnom ostrove Luzon.

Usagi, ktorý má priemer 900 kilometrov, by mal priniesť dnes večer intenzívne zrážky do provincie Batanes a ďalších najmenej 17 provincií prevažne na hlavnom ostrove Luzon. V najviac ohrozených oblastiach prerušili z bezpečnostných dôvodov dodávky elektriny a uviedli nemocnice do pohotovosti. Pripravení boli aj vojaci. V roku 1987 tajfún zničil v provincii Batanes všetky cesty a podľa miestnych predstaviteľov zdevastoval poľnohospodárstvo dôležité pre tento región. Hladiny vôd vzrástli aj o sedem metrov.

Vlaňajší najsilnejší tajfún Bopha zrovnal so zemou tri pobrežné mestá na juhofilipínskom ostrove Mindanao, vyžiadal si 1100 obetí na životoch a škody na úrode a infraštruktúre vyčíslené na vyše miliardu dolárov. Očakáva sa, že tajfún Usagi zoslabne pred tým, ako v noci na sobotu zasiahne južnú Čínu, kde sa v pobrežných oblastiach podľa oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua pripravovali na možné núdzové opatrenia.

Na Taiwane meteorologický úrad varoval pred až 1000 milimetrami zrážok vo východných hornatých oblastiach a mohutnými vlnami na pobreží. Ministerstvo obrany dnes uviedlo do pohotovosti 23.000 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona