Filipíny sú prvou krajinou, ktorá začala očkovať proti horúčke dengue

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 15:50 • 2 min
Filipíny sú prvou krajinou, ktorá začala očkovať proti horúčke dengue

MANILA - Filipínske úrady dnes spustili prvé hromadné očkovanie proti horúčke dengue na svete. Jeho cieľom je ochrániť približne milión školopovinných detí proti tejto chorobe prenášanej komármi. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prvými, kto vakcínu proti horúčke dengue dostal, bolo približne 800 detí vo veku deväť až desať rokov navštevujúcich základnú školu v meste Marikina, ktoré je súčasťou filipínskej metropoly Manila.


Očkovacieho programu v hodnote 3,5 milióna pesos (približne 67 miliónov eur) sa zúčastnia žiaci z troch oblastí Filipín, ktoré sú horúčkou dengue najväčšmi postihnuté. 

 

"Sme prvou krajinou, ktorá v rámci systému verejného zdravotníctva a školstva zaviedla... očkovanie proti horúčke dengue," uviedla filipínska ministerka zdravotníctva Janette Garinová. V roku 2015 bolo na Filipínach hlásených viac ako 200.000 prípadov horúčky dengue, z ktorých 598 sa skončilo smrťou pacienta.


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa celosvetovo horúčkou dengue nakazí každoročne až 390 miliónov ľudí. Horúčka dengue spôsobuje vysoké teploty, bolesti kĺbov a nevoľnosť. V závažných prípadoch môže viesť k vnútornému krvácaniu, zväčšeniu pečene a ďalším komplikáciám až smrti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies