Filipíny si dnes pripomínajú prvé výročie smrti obetí tajfúnu Haiyan

NETKY.SK • 8 November 2014, 07:45 • 2 min
Filipíny si dnes pripomínajú prvé výročie smrti obetí tajfúnu Haiyan

MANILA - Tisíce ľudí s bielymi balónikmi v rukách si dnes v meste Tacloban na východe Filipín pripomenuli vyše 7300 obetí na životoch a nezvestných, ktoré si vlani v tejto časti krajiny vyžiadal tajfún Haiyan.

slovakia

left justify in out

Podľa televízie al-Džazíra sa dnes v katolíckych kostoloch v 220-tisícovom meste konali aj zádušné omše a na pamiatku obetí zvonili zvony. Ľudia prichádzali i na miestny cintorín na okraji mesta, aby položili kvety a zapálili sviečky na hroboch svojich príbuzných, ale aj neidentifikovaných obetí.
      

V Taclobane sa dnes uskutočnila aj demonštrácia proti nedostatočnej pomoci vlády pri obnove zničených domov a infraštruktúry. Mnohí ľudia - odhaduje sa, že len v samotnom Taclobane ich je asi 15.000 - totiž od vlaňajška žijú v provizórnych prístreškoch. Situácia je podobná aj v ďalších oblastiach zasiahnutých pred rokom prírodným živlom.
      

Superbúrku Haiyan sprevádzal vietor s rýchlosťou vyše 300 kilometrov za hodinu. Silný vietor zdvihol vodu na mori a pobrežie - najmä pri meste Tacloban a okolí - zaliali až päťmetrové vlny. Tajfún za sebou zanechal spúšť, aká zvyčajne zostáva po cunami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies