Filipíny sa pripravujú na príchod silného tajfúnu Maysak počas Veľkej noci

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:01 • 2 min
Filipíny sa pripravujú na príchod silného tajfúnu Maysak počas Veľkej noci

MANILA - Filipínske úrady dnes vyhlásili pohotovosť v súvislosti so silným tajfúnom, ktorý smeruje ku krajine na veľkonočné sviatky. Tajfún Maysak sprevádza vietor s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu, dosahujúci v nárazoch až 250 km/h, a k východnému pobrežiu Filipín postupuje rýchlosťou 17 km/h, informovali meteorológovia.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že v najbližších dvoch dňoch prinesie tajfún na Filipíny silné dažde, vzbúrené more a silný vietor. Nad pevninu by sa mal presunúť počas víkendu. Vedúci filipínskej rady pre krízové situácie Alexander Pama vyzval Filipíncov, ktorí budú počas veľkonočných sviatkov cestovať, aby sa pripravili na tajfún.

 

"Nechceme vám kaziť radosť, ale varovanie má za cieľ bezpečnosť vás všetkých, predovšetkým turistov," citovala ho agentúra DPA. Milióny Filipíncov sa vracajú do svojich domovských provincií alebo si berú dovolenky od dnešného dňa až do veľkonočnej nedele.

 

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Pio Catapang vyjadril obavy, že turisti nemusia vedieť, kde sa nachádzajú evakuačné centrá v oblastiach, kde chcú stráviť sviatky. "Toto je dosť zložitý tajfún, pretože si musíme robiť starosti aj o ľudí, ktorí cestujú počas veľkonočného týždňa na niektoré miesta, ktoré by mohla búrka zasiahnuť," dodal.

 

Maysak je tretí tajfún na Filipínach od začiatku roka a prvý po viacerých desaťročiach, ktorý zasiahne krajinu počas veľkonočných sviatkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies