Filipíny sa po monzúnoch a záplavách pripravujú na ďalšie dažde

NETKY.SK • 13 August 2012, 06:51 • 2 min
Filipíny sa po monzúnoch a záplavách pripravujú na ďalšie dažde

Filipíny sa po monzúnoch a záplavách pripravujú na ďalšie dažde - Svet Povodňami postihnuté Filipíny sa po monzúnoch pripravili na ďalšie zrážky, pretože k severu krajiny sa blíži tropická búrka Kai-Tak. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Povodňami postihnuté Filipíny sa po monzúnoch pripravili na ďalšie zrážky, pretože k severu krajiny sa blíži tropická búrka Kai-Tak. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.
      Podľa filipínskych meteorológov by búrka - s miestnym názvom Helen - mala priniesť mierne až silné dažde do severných a centrálnych častí krajiny.
      Búrka sa pohybuje severozápadným smerom rýchlosťou 13 kilometrov za hodinu, vietor dosahuje maximálnu rýchlosť 65 kilometrov za hodinu a v nárazoch 80 kilometrov za hodinu.
      Filipínsky meteorologický úrad už vydal varovanie pred búrkou pre najsevernejšie provincie. Zrážky sa očakávajú v provinciách - vrátane Manily - ktoré boli zaplavené od minulého utorka.
      Povodne postihli vyše tri milióny ľudí, 500.000 obyvateľov Filipín muselo utiecť zo svojich domovov. Voda poškodila viac ako 8600 domov a škody na infraštruktúre a v poľnohospodárstve presiahli 616 miliónov filipínskych pesos (vyše 12 miliónov eur).
      Filipínsky úrad civilnej ochrany uviedol, že zahynulo najmenej 92 ľudí. Z toho sa 66 osôb utopilo, 12 prišlo o život pri zosuvoch pôdy, ďalší v dôsledku zásahu elektrickým prúdom, infarktov, zásahu bleskom, alebo ich zabili padajúce stromy. Štyri osoby sú stále nezvestné.
      Išlo o najhoršie záplavy na Filipínach od roku 2009, keď si tropická búrka Ketsana vyžiadala 501 životov, a tiež nezvestných ľudí v Manile a okolitých provinciách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies