Filipíny ponúkli USA osem vojenských základní

NETKY.SK • 13 Január 2016, 15:22 • 2 min
Filipíny ponúkli USA osem vojenských základní

MANILA - V súlade s novou bezpečnostnou dohodou ponúkli dnes Filipíny Spojeným štátom osem vojenských základní, kde môžu americké ozbrojené sily budovať zariadenia na uskladnenie svojho vybavenia a zásob. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie filipínskej armády.

slovakia

left justify in out

Filipíny podpísali vlani so Spojenými štátmi tzv. Dohodu o zintenzívnení obrannej spolupráce (EDCA), ktorá Američanom umožňuje zvyšovať svoju vojenskú prítomnosť v tejto ázijskej krajine.

 

"Zoznam (základní) sme na základe predchádzajúcich rozhovorov zostavili pred niekoľkými mesiacmi," povedal na tlačovej konferencii hovorca filipínskych ozbrojených síl Restituto Padilla, pričom dodal, že Filipíny ponúkli Spojeným štátom päť vojenských letísk, dve námorné základne a výcvikový tábor v džungli.

 

Tri z uvedených základní sa nachádzajú na ostrove Luzon na severe Filipín vrátane Clarkovho letiska - bývalej vojenskej leteckej základne USA - a ďalšie dve na ostrove Palawan v Juhočínskom mori.

 

Spojené štáty žiadajú aj možnosť využívať civilné prístavy a letisko na Luzone vrátane prístavu v Subickej zátoke, kde v minulosti takisto bývala námorná základňa USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies