Filipíny odstupujú od ratifikácie Medzinárodného trestného súdu

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 10:01 • 2 min
Filipíny odstupujú od ratifikácie Medzinárodného trestného súdu

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v stredu oznámil, že jeho krajina odstupuje od ratifikácie Rímskeho štatútu, ktorým sa zriaďuje Medzinárodný trestný súd (ICC).

slovakia

left justify in out

Duterte toto rozhodnutie odôvodnil "neopodstatnenými, bezprecedentnými a poburujúcimi útokmi na moju osobu, ako aj proti mojej vláde" zo strany predstaviteľov OSN. Duterte ďalej obvinil prokurátora ICC z pokusu získať nad ním kontrolu "v rozpore so zákonom a prezumpciou neviny". Vyhlásenie filipínskeho prezidenta poskytol novinárom právny poradca Salvador Panelo.

 

"A preto ako prezident Filipínskej republiky bezodkladne vyhlasujem, že Filipíny okamžite odstupujú od ratifikácie Rímskeho štatútu," uviedol vo vyhlásení.

 

ICC spustil vo februári predbežné vyšetrovanie s cieľom zistiť, či v priebehu vojny, ktorú vedie Duterte proti drogovému priemyslu v krajine, došlo k zločinom proti ľudskosti a či má ICC právomoc tento prípad prevziať. Podnet na ICC podal vlani filipínsky právnik.

 

Filipínsky úrad pre boj proti drogám uviedol, že od 1. júla 2016 do 8. februára 2018 zomrelo pri policajných protidrogových operáciách 4011 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies