Filipíny kúpili od Južnej Kórey 12 nových stíhačiek

NETKY.SK • 28 November 2015, 15:29 • 2 min
Filipíny kúpili od Južnej Kórey 12 nových stíhačiek

MANILA - Filipíny si dnes prevzali prvé dve z celkovo 12 nadzvukových stíhacích lietadiel juhokórejskej výroby, ktoré majú podľa agentúry AP prispieť k zvýšeniu obranyschopnosti krajiny v súvislosti s územnými spormi s Čínou.

slovakia

left justify in out

Filipínske ozbrojené sily uviedli, že obe viacúčelové stíhacie lietadlá typu FA-50 pristáli dnes na bývalej americkej leteckej základni Clark Freeport, nachádzajúcej sa 60 kilometrov severozápadne od filipínskej metropoly Manila. Filipínska vláda zakúpila celkovo 12 takýchto strojov.

 

"Sme radi, že sme sa konečne vrátili do nadzvukového veku," povedal pri príležitosti príletu nových stíhačiek filipínsky minister obrany Voltaire Gazmin. Doposiaľ poslednú letku nadzvukových bojových lietadiel typu Northrop F-5A/B vyradili Filipíny z výzbroje v roku 2005.

 

Filipíny, ktorých ozbrojené sily patria k najhoršie vybaveným v Ázii, začali modernizovať svoje vojenské letectvo a námorníctvo v čase eskalácie územného sporu s Pekingom v Juhočínskom mori.

 

Čína si robí nárok na 90 percent na ropu bohatého Juhočínskeho mora. Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam si uplatňujú nároky na niektoré časti tohto mora, cez ktoré sa každoročne prepraví tovar v hodnote päť miliárd dolárov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies