Filipínsky prezident zakáže fajčenie vo verejných priestoroch

NETKY.SK • 11 Október 2016, 15:54 • 2 min
Filipínsky prezident zakáže fajčenie vo verejných priestoroch

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa po ráznych zásahoch proti ilegálnym drogám zameral na boj proti fajčeniu. Filipínska ministerka zdravotníctva Paulyn Ubialová dnes vyjadrila očakávanie, že prezident podpíše do konca októbra návrh nariadenia zakazujúceho fajčenie vo verejných priestoroch v celej krajine. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ubialová na rokovaní Senátu o rozpočte povedala, že jej ministerstvo chce tento zákaz zaviesť ešte predtým, ako 4. novembra vstúpi do platnosti legislatíva o vizuálnych zdravotných varovaniach na tabakových výrobkoch.

 

Prezident Duterte ministerke podľa jej slov nariadil, že chce mať v krajine stopercentne nefajčiarske prostredie podobne ako mal v meste Davao, kde bol predtým starostom.

Fajčiari majú mať na fajčenie vyhradené priestory vonku a provincie a mestá budú vyzvané, aby vydali príslušné vyhlášky a stanovili pokuty za porušenie zákazu. Ten sa podľa ministerky bude vzťahovať aj na elektronické cigarety.

 

"Na verejnosti sa už nebude fajčiť, je jedno, či vnútri alebo vonku," povedala Ubialová reportérom. "Parky, autobusové stanice a dokonca aj vozidlá, to všetko sú verejné miesta." Cieľom nariadenia je chrániť verejnosť pred pasívnym fajčením.

 

Prezident Duterte sa ujal funkcie 30. júna s prísľubom, že rozšíri svoj boj proti drogám z Davaa na celú krajinu. V jeho boji s obchodníkmi s drogami a ich užívateľmi prišlo doteraz o život asi 3600 ľudí, vrátane vyše 1500 podozrivých, ktorých zastrelili policajti. Obhajcovia ľudských práv, USA, EÚ a OSN Duterteho postup odsúdili.

 

Mnohí pozorovatelia uvažujú nad tým, či bude Duterte presadzovať aj ďalší zákaz z Davaa, týkajúci sa svetlíc a petárd pri príchode nového roka. Ak by ho zaviedol celoštátne, bola by to významná zmena v krajine, kde každoročne pri odpaľovaní ohňostrojov zomierajú ľudia a stovky ďalších utrpia zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona