Filipínsky prezident slovne zaútočil na EÚ: Se**m na vás

NETKY.SK • 21 September 2016, 21:50 • 2 min
Filipínsky prezident slovne zaútočil na EÚ: Se**m na vás

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte ostro a nevyberane skritizoval v utorok Európsku úniu po tom, ako sa jej parlament pridal k výzvam na ukončenie zabíjania užívateľov drog a drogových dílerov bez súdnych procesov v rámci prezidentovej protidrogovej vojny na Filipínach. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament navyše uznesením zo štvrtka 15. septembra poveril delegáciu EÚ na Filipínach a veľvyslanectvá 28 členských štátov v Manile, aby monitorovali tamojšie prípady porušovania ľudských práv.

 

"Čítal som odsudzujúce vyhlásenie EÚ a všetko, čo im môžem na to povedať, je 'Se... na vás'," povedal Duterte v prejave pred miestnymi predstaviteľmi. "Chcete tým len odčiniť svoje vlastné hriechy," dodal.

 

Filipínsky prezident (71) uviedol, že niektorí členovia EÚ ako Francúzsko a Británia sú pokrytci, keď útočia na jeho spôsob vedenia protidrogovej vojny, lebo niektorí z nich sa údajne v minulosti podieľali na zabíjaní Arabov.

 

Duterte pred niekoľkými dňami slovne napadol aj amerického prezidenta Baracka Obamu a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna za to, že takisto kritizovali jeho surovú protidrogovú kampaň a vyjadrili obavy nad porušovaním ľudských práv na Filipínach.

 

Podľa policajných štatistík bolo na Filipínach pri policajných akciách od 1. júla do 10. septembra zabitých 1466 osôb podozrivých z užívania drog alebo drogového dílerstva. Polícia v rovnakom období zaznamenala aj 1490 prípadov usmrtenia, ktoré ešte len vyšetruje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona