Filipínsky prezident nedovolí vyšetrovať zločiny spáchané počas jeho vojny proti drogám

NETKY.SK • 16 September 2021, 10:00 • 2 min
Filipínsky prezident nedovolí vyšetrovať zločiny spáchané počas jeho vojny proti drogám

MANILA - Podľa jeho právneho zástupcu Medzinárodný trestný súd nemá na Filipínach súdnu právomoc.

slovakia

left justify in out

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte nebude spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) na vyšetrovaní zločinov súvisiacich s takzvanou protidrogovou vojnou na Filipínach. Oznámil to vo štvrtok jeho právnik s tým, že tento tribunál nemá na Filipínach súdnu právomoc, informovala tlačová agentúra AFP.

 

Sudcovia ICC v stredu odobrili rozsiahle vyšetrovanie Duterteho protinarkotickej kampane. Podľa ľudskoprávnych aktivistov si vyžiadala desaťtisíce zabitých ľudí. ICC tvrdí, že išlo o nezákonný a systematický útok na civilistov.

 

Prečítajte si tiež: Polícia klepla po prstoch kokaínovému kartelu. Pri pobreží Británie zadržali jachtu s dvomi tonami drogy

 

Podľa najnovších oficiálnych údajov zverejnených Manilou v krajine zabili v rámci vyše 200-tisíc protidrogových operácií od júla 2016 najmenej 6 181 ľudí.

 

"Duterte nebude spolupracovať, keďže Filipíny odstúpili od Rímskeho štatútu a ICC preto nemá v krajine súdnu právomoc", uviedol pre miestne médiá hlavný právny poradca filipínskeho prezidenta Salvador Panelo.

"Vláda neumožní žiadnemu členovi ICC zhromažďovať na Filipínach informácie a dôkazy. Budú mať zákaz vstupu do krajiny".

 

Filipínsky prezident opakovane útočí na ICC - jediný stály súd pre vojnové zločiny - a označuje túto inštitúciu za "nezmysel". Duterte vyňal svoju krajinu spod jurisdikcie ICC po tom, ako súd začal predbežné vyšetrovanie jeho zásahu proti drogám. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies