Filipínski poslanci schválili autonómiu pre moslimov na ostrove Mindanao

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 14:40 • 2 min
Filipínski poslanci schválili autonómiu pre moslimov na ostrove Mindanao

MANILA - Filipínski poslanci schválili v stredu udelenie autonómie pre moslimskú oblasť na ostrove Mindanao. Podľa agentúry Reuters ide o dôležitý krok na ceste k definitívnemu ukončeniu desaťročia trvajúceho konfliktu na juhu Filipín.

slovakia

left justify in out

Za príslušný návrh hlasovala drvivá väčšina poslancov dolnej komory parlamentu v pomere 227:11. Na jeho základe má byť priznaná samospráva pre prevažne moslimský región Bangsamoro (v preklade "krajina moslimov") na ostrove Mindanao.

 

Legislatívny návrh s názvom Základný zákon Bangsamora (BBL), bol prijatý na základe mierovej dohody z roku 2014, ktorú vláda uzavrela s tamojšími separatistickými povstalcami z Frontu islamského oslobodenia Morov (MILF). Konflikt na Mindanau si za takmer polstoročie svojho trvania vyžiadal vyše 120.000 životov a vyhnal z domovov zhruba dva milióny ľudí. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý dlhé roky pôsobil ako primátor na Mindanau, presadzuje urýchlené prijatie zákona o autonómii. Nástojil na tom, aby ho poslanci schválili, skôr než sa začiatkom júna začnú letné parlamentné prázdniny.

 

V najbližšom čase by malo o návrhu BBL hlasovať aj horná komora parlamentu. O definitívnej verzii zákona, ktorá napokon bude predložená na podpis prezidentovi, rozhodne výbor zložený zo zástupcov oboch parlamentných komôr.

 

Prezident Duterte varoval, že ak sa navrhovaný autonómiu po rokoch prieťahov nepodarí rýchlo uzákoniť, prispeje to k posilneniu pozícií tzv. Islamského štátu (IS) a ďalších radikálnych džihádistov na Filipínach. Moslimskí separatisti z MILF, naopak, militantný islamizmus odmietajú a v súčasnosti udržujú s Dutertem dobré vzťahy. Po uzákonení samosprávy by mal región Bangsamoro získať vlastnú autonómnu vládu a parlament a rozhodovacie právomoci vo finančných otázkach. Centrálna vláda bude naďalej rozhodovať o obrane, bezpečnosti, otázkach zahraničnej politiky a menových záležitostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies