Filipínski aktivisti podali na ICC sťažnosť voči prezidentovi

NETKY.SK • 28 August 2018, 09:54 • 2 min
Filipínski aktivisti podali na ICC sťažnosť voči prezidentovi

MANILA - Aktivisti a rodiny ôsmich obetí "vojny proti drogám" na Filipínach podali na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) sťažnosť voči filipínskemu prezidentovi Rodrigovi Dutertem, ktorého obvinili z mimosúdneho zabíjania v rámci jeho kampane proti ilegálnym drogám.

slovakia

left justify in out

Ide tak už o druhú sťažnosť obviňujúcu Duterteho z vraždy a zločinov proti ľudskosti.

 

Skupina Rise Up, ktorú tvoria ľudskoprávni aktivisti a rodiny ľudí zabitých pri policajných operáciách proti podozrivým z drogovej činnosti, uviedla, že podali sťažnosť, ktorá vychádza zo šiestich skutočných prípadov zabitia, odkedy sa Duterte stal v roku 2016 prezidentom.

 

V 50-stranovej sťažnosti vyzýva skupina na Duterteho obžalobu za mimosúdne zabíjanie v rámci boja proti ilegálnym drogám, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí. Podľa aktivistov táto prezidentova kampaň predstavuje "rozsiahle a systematické útoky na civilistov".

 

V apríli 2017 filipínsky právnik obvinil Duterteho a 11 ďalších popredných predstaviteľov z vrážd ľudí podozrivých z drogovej a trestnej činnosti, ku ktorým dochádza na Filipínach, odkedy sa stal 30. júna 2016 prezidentom. ICC vo februári tohto roka informoval filipínsku vládu, že začína predbežné vyšetrovanie obvinení z mimosúdneho zabíjania v rámci Duterteho kampane proti drogám.

 

V marci Filipíny oznámili, že odstupujú od ratifikácie Rímskeho štatútu, ktorým sa zriaďuje Medzinárodný trestný súd v Haagu. Dôvodom bola údajne "dobre zorganizovaná kampaň... ukrižovať prezidenta Duterteho a Filipíncov."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies