Filipínske študentky: Prepustite unesené nigérijské dievčatá

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 12:47 • 2 min
Filipínske študentky: Prepustite unesené nigérijské dievčatá

MANILA - Tisíce filipínskych študentiek z dievčenskej školy riadenej katolíckou cirkvou sa dnes zapojili do celosvetovej kampane za oslobodenie vyše 200 stredoškoláčok, unesených islamistickými extrémistami v Nigérii.

slovakia

left justify in out

Filipínky volali "Priveďte ich späť" a vyzývali vodičov v hlavnom meste Manila, aby zo solidarity trúbili klaksónmi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
     

Približne 4000 žiačok z Kolégia Svätej Školastiky - od základnej až po vysokú školu - ako aj rehoľných sestier z toho kolégia sa vyhrnulo z areálu a postavilo sa pozdĺž rušnej ulice v Manile. Mnohé z nich držali transparenty s nápisom "Priveďte späť naše dievčatá" a pri skandovaní mávali vo vzduchu zaťatými päsťami. Okoloidúcim tak dávali najavo, že žiadajú prepustenie dievčat a zastávajú názor, že dievčatá si zaslúžia vzdelanie.
     

Extrémisti z militantnej organizácie Boko Haram, ktorej názov v preklade znamená "Západná výchova je hriešna", uniesli v apríli v Nigérii najprv vyše 200 stredoškoláčok. Svedkovia vyhlásili, že začiatkom tohto mesiaca uniesli militanti pri troch útokoch na nigérijské dediny ďalších 91 ľudí vrátane batoliat. Táto správa bola čerstvým dôkazom, že armáda nedokáže potlačiť povstanie islamistických extrémistov a že vláda nie je schopná zaistiť bezpečnosť.
     

Medzi najnovšími unesenými obeťami je 60 dievčat a žien, pričom niektoré sú vydaté, a tiež 31 chlapcov, tvrdia svedkovia.
     

Celine Saplalová, rádová sestra a predstaviteľka školy Kolégium Svätej Školastiky, uviedla, že ich zhromaždenie má apelovať na únoscov, aby dievčatá prepustili a rešpektovali "ich právo ísť za svojím snom, ktorým je vzdelanie". 
     

"Prosíme vás, priveďte späť naše dievčatá. Máme právo na vzdelanie, každá jedna z nás," vyhlásila študentka kolégia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies