Filipínska vláda žiada vrátenie peňazí za nebezpečný očkovací program

NETKY.SK • 8 December 2017, 11:39 • 2 min
Filipínska vláda žiada vrátenie peňazí za nebezpečný očkovací program

MANILA - Filipínska vláda požiada francúzskeho výrobcu, spoločnosť Sanofi Pasteur, o vrátenie približne 59 miliónov eur, ktoré jej vyplatila za očkovací program proti horúčke dengue.

slovakia

left justify in out

Urobí tak na základe výsledkov pozorovania, ktoré preukázalo, že vakcína mala na pacientov škodlivé účinky. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie filipínskeho ministerstva zdravotníctva. Vo vyhlásení podľa AP taktiež odznelo, že vláda zváži aj podanie žaloby. Rovnako bude požadovať finančné vyrovnanie za liečbu detí, u ktorých sa môže v budúcnosti uvedená horúčka prejaviť. Bezprostredne nepotvrdili žiadne obete, ale u najmenej jedného dieťaťa sa dengue už prejavilo.

 

Filipínsky minister spravodlivosti Vitaliano Aguirre minulý týždeň v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti nad tým, či bolo správne objednať vakcíny až v takej hodnote. Až 733.000 detí dostalo vakcínu, keď prešli len štyri mesiace od udelenia licencie. Celoštátny očkovací program spustili na Filipínach v apríli 2016 a zamerali ho na deti vo veku od deväť rokov. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva program minulý týždeň pozastavilo.

 

Filipíny boli prvou krajinou na svete, ktorá začala očkovací program s využitím vakcíny Dengvaxia. Tú schválili na používanie vo viac ako 15 krajinách sveta.

Francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur, ktorá vakcínu vyvinula, uviedla, že doteraz neboli zaznamenané v dôsledku očkovania žiadne úmrtia. Na riešení situácie spolupracuje s filipínskym ministerstvom zdravotníctva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies