Filipínska Manila a jej okolie zápasia s povodňami: Postihnutých je 600-tisíc ľudí

NETKY.SK • 20 August 2013, 11:27 • 2 min
Filipínska Manila a jej okolie zápasia s povodňami: Postihnutých je 600-tisíc ľudí

MANILA - Filipínska Manila a jej okolie zápasia s povodňami, ktoré sú výsledkom extrémne výdatných dažďov z uplynulých dní. V utorok bola zaplavená viac ako polovica rozlohy hlavného mesta, kde mnohí obyvatelia zostali uväznení vo svojich príbytkoch.

slovakia

left justify in out

V celej zasiahnutej oblasti zahynulo najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí vo veku tri a päť rokov. Ďalšie štyri osoby sú nezvestné. V regióne s 12-miliónovou populáciou sú od pondelka zatvorené všetky úrady, banky alebo školy a väčšina ciest je neprejazdných. Odhaduje sa, že celkový počet ľudí postihnutých povodňami presahuje 600-tisíc. Podľa filipínskej ministerky sociálnych vecí Corazon Solimanovej zriadili v Manile a priľahlých provinciách vyše 200 evakuačných centier, ktoré využili desaťtisíce ľudí. Obyvatelia sa brodia vo vode siahajúcej do výšky pása či dokonca krku, pričom si pomáhajú lanami natiahnutými medzi domami. Mnohí z nich však svoje príbytky radšej neopúšťajú, keďže sa obávajú rabovania.

Počasie v Manile sa postupne zlepšuje, monzúnové dažde sa však presúvajú do severnejších častí Filipín. Účinky monzúnu na ostrove Luzon zosilňuje tropická búrka Trami, ktorá by sa však mala v stredu vzďaľovať smerom k Taiwanu. Ohrozenie povodňami Manila pociťuje častejšie ako v minulosti, čo je pripisované odlesňovaniu, zanášaniu vodných tokov a zlému plánovaniu zástavby. Podľa údajov filipínskeho ministerstva vedy a techniky v oblasti Manilského zálivu iba za nedeľu spadlo 600 milimetrov zrážok, čo presahuje hodnotu bežnú pre celý mesiac. Počas tajfúnu Ketsana v roku 2009, ktorý bol najsilnejším cyklónom v moderných dejinách Manily, spadlo za 24 hodín 455 milimetrov zrážok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona