Filipínami sa prehnal silný tajfún, zahynuli najmenej 2 ľudia

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 09:44 • 2 min
Filipínami sa prehnal silný tajfún, zahynuli najmenej 2 ľudia

MANILA - Silný tajfún, ktorý v nedeľu zasiahol sever Filipín, po sebe zanechal najmenej dvoch mŕtvych a vyžiadal si evakuáciu takmer 3500 obyvateľov pobrežných a horských dedín.

slovakia

left justify in out

Búrku Noul krátko pred príchodom na pevninu označovali za supertajfún, pričom rýchlosť vetra dosahovala v nárazoch až 220 kilometrov za hodinu. Podľa vládneho meteorológa Adzcara Aurelia vietor medzičasom zoslabol na maximálne 195 kilometrov za hodinu a takzvané oko tajfúnu sa v pondelok ráno miestneho času nachádzalo 65 kilometrov severovýchodne od mesta Basco, správneho centra najsevernejšej filipínskej provincie Batanes. Zatiaľ jedinými známymi obeťami sú dvaja muži z mesta Appari v provincii Cagayan, ktorých v dôsledku búrky zasiahol elektrický prúd. Predpokladá sa, že tajfún filipínske územie opustí v utorok ráno a následne sa bude presúvať smerom k Japonsku.


Filipíny ročne zasiahne približne 20 silných búrok a tajfúnov. Doposiaľ najsilnejší, takzvaný supertajfún Haiyan, zasiahol strednú časť Filipín v novembri 2013 a zanechal po sebe vyše 7300 mŕtvych.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies