FILIP: Pokiaľ išlo o násilný akt, tak nemám slov kam tento štát smeruje

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:00 • 2 min
FILIP: Pokiaľ išlo o násilný akt, tak nemám slov kam tento štát smeruje

FILIP: Pokiaľ išlo o násilný akt, tak nemám slov kam tento štát smeruje

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí advokáti sú zhrození zo zavraždenia prominentného advokáta Ernesta Valka.

Zavraždenie advokáta Ernesta Valko je veľkou stratou pre slovenskú advokáciu. "Je to veľká strata pre slovenskú advokáciu. Ak to bolo v súvislosti s jeho prácou je to katastrofa. Je to pre mňa obrovský šok, bol mi veľmi blízky," povedal dnes pre TASR právnik Ondrej Mularčík, ktorý v minulosti krátky úsek zastával post predsedu Slovenskej advokátskej komory (SAK). Očakáva sa, že ku krvavej udalosti dnes vydá SAK svoje stanovisko.

"Je to obrovská tragédia. Pokiaľ išlo o násilný akt, ktorý súvisí s jeho advokátskou činnosťou, tak nemám slov kam tento štát smeruje," povedal pre TASR známy bratislavský advokát Peter Filip. "Je to strašné. Sme z toho zhrození," povedali zase zhodne advokáti Andrej Lehoťan a Peter Keltoš.

"Je to vážny problém. Ochrana advokátov, sudcov, prokurátorov asi nie je na takej úrovni, ako by mala byť - mám na mysli prevenciu," povedal dnes pre TASR ďalší advokát Peter Schmidl. Zavraždenie Valka je pre neho osobne veľkou tragédiou, keďže išlo o jeho priateľa s ktorým sa poznal už od detstva.

Na Slovensku bol známy podobný prípad zavraždenia ďalšieho advokáta - Jozefa Matulu. Právnika, ktorý pôsobil v jednej zo slovenských parlamentných strán - SNS a angažoval sa aj v politike zavraždili v roku 1997 pred jeho domom. Za nájomnú vraždu odsúdil právoplatne Najvyšší súd (NS) SR v tejto kauze štyri osoby v roku 2005, keď dostali tresty odňatia slobody od päť do 15 rokov.

Valko bol usmrtený strelnou zbraňou a nájdený v jeho dome v Limbachu. Pre TASR to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel. Právnik bol podľa neho usmrtený v noci a však ešte 8. novembra.

Ďalšie informácie by mohli byť zverejnené v priebehu dňa. Ernest Valko bol pokladaný za prominentného právnika. V posledných mesiacoch bol mediálne známy najmä z dvoch káuz, keď v civilných sporoch zastupoval ministra financií Ivana Mikloša. V prvom civilnom spore na ochranu osobnosti jeho klienta Mikloša na Okresnom súde Bratislava 1 žaloval expredseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Bývalý predseda NR SR bol v spore úspešný.

V druhom spore naopak zastupoval Valko Mikloša, ktorý rovnako na Okresnom súde Bratislava 1 zase žaloval za výroky bývalého premiéra Roberta Fica. V tomto procese bol úspešný zase Mikloš a jeho právny zástupca. Valkova osoba sa spájala s osobou známeho slovenského podnikateľa Ladislava R. V minulosti boli obaja obvinení z údajného vydierania bratov V., kvôli pozemkom na Záhorí. V tomto prípade prokuratúra vec zastavila.

Valko bol roku 1992 bol predsedom Ústavného súdu ČSFR, predtým bol podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Ako advokát pôsobil od roku 1993 V minulosti zastupoval Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v súdnom spore o tzv. Duckého zmenky. Figuroval aj v súdnej kauze Tipos. Vo Valkovej kancelárii pôsobil v roku 1998 a v roku 2002 aj súčasný minister vnútra Daniel Lipšic.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies