Filharmonici zahrajú pod taktovkou Georga Pehlivaniana

NETKY.SK • 18 Január 2017, 07:27 • 2 min
Filharmonici zahrajú pod taktovkou Georga Pehlivaniana

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor sa na druhej januárovej dvojici symfonických koncertov, vo štvrtok a piatok 19. a 20. januára, predstavia pod taktovkou svetoznámeho dirigenta arménskeho pôvodu Georga Pehlivaniana.

slovakia

left justify in out

Sólistami večerov v bratislavskej Redute budú operní speváci, tenorista Ondrej Šaling a basový spevák Gustáv Beláček. Publikum sa môže tešiť na program zostavený z diel Sergeja Rachmaninova, Sergeja Prokofieva a Bélu Bartóka, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

 

Slovenský filharmonický zbor tento týždeň zaspieva pod taktovkou hosťujúceho maďarského zbormajstra Matyása Antala. Zbor na dvojici symfonických koncertov ponúkne vokálno - inštrumentálne dielo Cantata profana od známeho maďarského skladateľa Bélu Bartóka (1881 - 1945). Sólové party zaspievajú hosťujúci operní speváci Šaling a Beláček. Program doplnia diela dvoch svetoznámych ruských skladateľov Sergeja Rachmaninova (1873 - 1943) a Sergeja Prokofieva (1891 - 1953). Rachmaninov je autorom troch symfónií a niekoľkých orchestrálnych skladieb. Jednou z často uvádzaných je symfonická báseň Ostrov mŕtvych op. 27. Okrem nej zaznie aj jeho opus z mladosti Capriccio na cigánske témy, op. 12. Na záver koncertov je na programe Skýtska suita Sergeja Prokofieva.

 

 

George Pehlivanian má arménsky pôvod a narodil sa v roku 1964 v Libanone, v Bejrúte. Ako trojročný sa začal venovať hre na klavíri, od šiestich rokov hre na husle. V roku 1975 spolu so svojimi rodičmi emigroval do USA, do Los Angeles, kde sa začal venovať štúdiu dirigovania u Pierra Bouleza, Lorina Maazela a Ferdinanda Leitnera. V roku 1991 získal ako prvý Američan Grand Prize v Besancon Conducting Competition. Odvtedy dirigoval mnohé významné svetové orchestre ako Londýnsky symfonický orchester, Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia, Orchestre Philharmonique de Radio France, Filharmonický orchester Monte Carlo, Bamberských symfonikov a mnohé ďalšie. V severnej Amerike dirigoval symfonické orchestre v Montreali, Baltimore, Houstone, Cincinnati, Indianapolis, St. Paul, Vancouveri a Toronte. Okrem toho spolupracoval s Ruským národným orchestrom, Moskovskou filharmóniou, Kirovským operným orchestrom, Sydney Symphony, Japan Virtuoso Symphony, Malajskou filharmóniou, Hongkongskou filharmóniou, Orchestrom lipského Gewandhausu, NDR Hamburg a Katarskou filharmóniou. George Pehlivanian zastával ako vôbec prvý cudzinec pozíciu šéfdirigenta Slovinskej filharmónie, ďalej post hlavného hosťujúceho dirigenta v Teatro Lirico di Cagliari, v Rezidenčnom orchestri Haag (1996-1999), vo Viedenskom komornom orchestri (1996-2000) a v Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz (2002-2012). Pehlivanian je aj skúseným operným dirigentom. Predstavil aj v rámci mnohých významných festivalov. V roku 2010 založil vo Francúzsku festival Touquet International Music Masters. Pravidelne spolupracuje s prestížnymi sólistami z celého sveta, informovala v tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies