Figo navrhuje zmeniť formát MS smerom k rozšíreniu

NETKY.SK • 19 Február 2015, 13:09 • 2 min
Figo navrhuje zmeniť formát MS smerom k rozšíreniu

LONDÝN - Kandidát na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Luís Figo otvoril tému rozšírenia počtu účastníkov majstrovstiev sveta.

slovakia

left justify in out

Namiesto doterajších 32 reprezentačných tímov si vie Portugalčan predstaviť formát so 40 výbermi. Vyrukoval však aj revolučnejšou alternatívou - dvoma turnajmi po 24 družstiev, ktoré by sa hrali súčasne na dvoch kontinentoch, až vyraďovaciu fázu by hostila jedna krajina. 

 

Štyridsaťdvaročný bývalý hráč Sportingu Lisabon, FC Barcelona, Realu Madrid a Interu Miláno vo štvrtok predstavil svoj program na londýnskom štadióne Wembley. Navrhol v ňom vrátiť do futbalovej základne polovicu zo zisku 2,5 miliardy amerických dolárov, ktorý FIFA vyťaží z každého štvorročného cyklu. Medzi 209 členských asociácií by tiež prerozdelil miliardu amerických dolárov z 1,5-miliardovej finančnej rezervy FIFA . 

 

Do volebného boja proti súčasnému šéfovi FIFA Seppovi Blatterovi vstúpil okrem Figa tiež prezident Kráľovského holandského futbalového zväzu Michael van Praag a viceprezident FIFA a jordánsky princ Ali Bin Al-Husejn. 

 

Voľby budú 29. mája, Blatter sa na nich bude usilovať o svoj piaty mandát a je najväčším favoritom. Podporu mu vyjadrili konfederácie Ázie, Afriky, Južnej Ameriky a Oceánie. "Sú pred nami prekážky, ktoré musíme prekonať. Imidž organizácie nie je lichotivý. Verím, že väčšina národných asociácií chce zmenu a je na ňu pripravená. Hovorím o demokratickej zmene, ktorou nastolíme transparentnosť. O zmene, ktorou sa vrátime späť k futbalu ako takému," povedal Figo. 

 

Do programu zahrnul aj zmenu pravidiel. Presadzuje skúšku krátkych trestov pre futbalistov, ktorí na ihrisku nešportovo zasahujú do práce rozhodcov. Figo by privítal aj návrat klasického výkladu pravidla o postavení mimo hry. Ofsajd by sa pískal bez ohľadu na to, či futbalista v takejto pozícii prejavil záujem o hru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies