Fico: O odvolaní Figeľa hlasovať nebudeme, takto sme to chceli od začiatku

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 15:50 • 2 min
Fico: O odvolaní Figeľa hlasovať nebudeme, takto sme to chceli od začiatku

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD napokon lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu NR SR neodvolá, aj keď je presvedčená o jeho plnej politickej zodpovednosti za to, že ako minister dopravy zazmluvnil diaľnice za príliš nízke ceny. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že vládnutie nie je len o používaní väčšiny hlasov, ale najmä o stabilite.

slovakia

left justify in out

"Takto sme boli rozhodnutí od začiatku. Schôdza NR SR splnila svoj účel, preukázali sme politickú zodpovednosť Jána Figeľa. Schôdza bola legitímna. Chceme rešpektovať dohody uzatvorené v roku 2012, keď sa tvorilo vedenie parlamentu. Nemáme záujem meniť tieto parlamentné dohody," povedal Fico.

 

Premiér na tlačovej konferencii pustil aj videozáznam z HN Clubu zo 7. júna 2011, na ktorom bol Figeľ ako minister dopravy upozorňovaný a varovaný vtedajším riaditeľom Slovenskej správy ciest (SSC) Pavlom Pavláskom a generálnym riaditeľom Doprastavu Dušanom Šamudovským pred škodlivými dôsledkami politiky nereálne lacných diaľnic.

 

Šamudovský ceny označil ako "mimo akúkoľvek realitu" a povedal, že "živnostníci a malí subdodávatelia dostanú z tohto titulu zabrať. Dostanú zmluvy, ktoré ich postavia na kolená, ktoré ich zničia". Pavlásek označil ceny za "príliš nízke" a "vysoko rizikové". Hovoril aj o riziku "skrachovania firiem, živnostníkov a biedy, ktorá ich čaká. Taký fetiš najnižšej ceny nie je najlepšou cestou". Samotný Figeľ na videu hovorí, že "isté vyčírenie" je potrebné, lebo "desaťchlapová firma si nemôže trúfať na také diela, ako sú miliardové alebo stámiliónové investície".

 

"Chceli sme poukázať na jasnú politickú zodpovednosť pána Figeľa. Preukázali sme a nikto to nepoprel, že v rokoch 2010 až 2012 boli podpísané zmluvy na diaľnice, pri ktorých bolo evidentné, že ten, kto stavia, to nemôže postaviť za vysúťaženú cenu. Vedeli o tom predstavitelia firiem aj pán Figeľ. Tejto politickej zodpovednosti sa nemôže v žiadnom prípade zbaviť," odkázal Fico.

 

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) deklaroval, že nie je iná možnosť, ak sa má hovoriť o politickej zodpovednosti politika, ako použiť inštitút návrhu na jeho odvolanie. "Pán Figeľ nie je chráneným druhom. Aj na neho sa vzťahujú rovnaké inštitúty ako na ktoréhokoľvek člena vlády. Tu sa niekto snažil navodiť dojem, že sa tu deje niečo divné a neštandardné. Je to ale legitímny nástroj, ako otvoriť bod, pri ktorom sme mohli pripomenúť politickú zodpovednosť pána, ktorý je pôvodcom toho, čo sa tu deje," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona