Figeľ: Zásah do práv Čentéša na ÚS pretrváva, spis ešte nie je u zákonného sudcu

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 11:41 • 2 min
Figeľ: Zásah do práv Čentéša na ÚS pretrváva, spis ešte nie je u zákonného sudcu

BRATISLAVA - Zásah do práv sťažovateľa Jozefa Čentéša, ktorý spôsobila predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková tým, že jeho spis chcela prideliť sudcovi, ktorý bol z rozhodovania vylúčený, pretrváva. Spis totiž stále nemá zákonný sudca Ladislav Orosz, ale zadržiava ho predsedníčka ÚS. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

"Postup predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej, ktorým odovzdala spis týkajúci sa ústavnej sťažnosti nevymenovaného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sudcovi, ktorý je právoplatne vylúčený z rozhodovania o tejto veci, bol v rozpore s ústavnými princípmi a bez akéhokoľvek zákonného podkladu, pretože novela zákona o ÚS nebola v čase jej rozhodnutia a nie je ani doteraz platná. Toto konanie potvrdil kritický list sudcu Petra Brňáka. Takéto rozhodnutie predsedníčky ÚS sa stalo bezprecedentným zásahom do práva sťažovateľa Jozefa Čentéša na zákonného sudcu," uvádza okrem iného vo svojom stanovisku Figeľ.

V tejto súvislosti Figeľ vyzval prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby spornú novelu zákona o organizácii ÚS nepodpísal, ale vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies