Figeľ vyzval vládu, aby odkryla chystané konsolidačné opatrenia

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 11:43 • 2 min
Figeľ vyzval vládu, aby odkryla chystané konsolidačné opatrenia

BRATISLAVA – Vláda by mala podľa predsedu opozičného KDH Jána Figeľa zverejniť konsolidačné opatrenia a zámery na najbližší rok.

slovakia

left justify in out

Verejnosť si totiž podľa neho zaslúži poznať pravdu. "Smer tají, čo pripravuje. Tají, alebo to ani nevie," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Figeľ.

Každá zodpovedná vláda by podľa KDH už o tomto čase diskutovala s odbornou verejnosťou a opozíciou o chystaných opatreniach. Už o mesiac a týždeň, teda 15. augusta, má totiž minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predstaviť návrh rozpočtu na budúci rok.

"Preto vyzývam predsedu vlády Roberta Fica, aby zverejnil konsolidačné opatrenia a zámery vlády na najbližší rok. Aby ukázal, čo chystá vláda na ľudí," uviedol Figeľ. Kabinet by mal podľa neho pri nových opatreniach počúvať viac odborníkov, nielen "svoje vlastné kruhy". "Pretože inak ešte viac poškodí občanov Slovenska," doplnil.

KDH súčasne navrhlo vláde päť základných bodov, ktorých by sa mala držať pri príprave nového konsolidačného balíka. Na budúci rok musí totiž štát nájsť v rozpočte dodatočných vyše 600 miliónov eur. V prvom rade by tak podľa opozičnej strany mala vláda začať šetriť na sebe. Teda napríklad formou zoštíhlenia verejnej správy.

Druhou radou pre vládu je prestať predražene nakupovať. "Ministri sa namiesto šetrenia predháňajú v tom, ktorý obstará drahšie. Toto treba zmeniť," podčiarkol podpredseda KDH Miloš Moravčík. Zároveň by sa mal kabinet podľa neho snažiť odhaľovať veľké daňové podvody a nehľadať výpadky na daniach u "cukrárok či kvetinárok". Tiež nedusiť ekonomiku ďalšími daňami a odvodmi. Poslednou radou KDH je, aby vláda opäť nesiahala na peniaze ľudí v druhom pilieri. "Žiaľ, toto by obralo súčasných pracujúcich o ich dôchodky," varoval.

Potrebné šetrenie verejných prostriedkov na budúci rok už minister Kažimír avizoval. Úspory očakáva napríklad na spotrebe štátu či od reformy verejnej správy v rámci projektu ESO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona