Figeľ: Vstup Mikuša do klubu KDH je napĺňaním novej stratégie

NETKY.SK • 2 Február 2015, 11:52 • 2 min
Figeľ: Vstup Mikuša do klubu KDH je napĺňaním novej stratégie

BRATISLAVA – Dohoda s bývalým podpredsedom SDKÚ-DS a nezaradeným poslancom parlamentu Jozefom Mikušom o vstupe do poslaneckého klubu KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa synergický krok, ktorý napĺňa novú stratégiu hnutia KDH plus.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, vstup Jozefa Mikuša do klubu KDH v NR SR vidí v dvoch rovinách. V politickej a odbornej. Prvou je zvýraznenie kresťanskodemokratickej alternatívy v súčasnom parlamente. "Je to prvé personálne plus a veľmi zrozumiteľné rozhodnutie v línii stratégie KDH plus. Na tejto stratégii pracujem s kolegami tak, aby mohla byť naplno predstavená a schválená na februárovom sneme hnutia v Nitre," povedal Figeľ.

 

Stratégia podľa Figeľa vychádza z presvedčenia, že Slovensko potrebuje akcieschopnú alternatívu voči korupcii, nezodpovednému hospodáreniu, nezamestnanosti a voči populizmu zľava i sprava. „Trieštenie a nové politicko-investičné pravicové projekty pomáhajú Smeru po nezaslúženom a neprimeranom víťazstve v roku 2012 dominovať v slovenskej politike,“ zdôraznil. Akcieschopnou, poctivou voči občanom a politicky udržateľnou alternatívou je podľa Figeľa strategická spolupráca politikov, odborníkov a osobností verejného života a občanov na báze spoločných hodnôt a programu. "Preto s takouto stratégiou na obdobie do volieb ako predseda KDH prichádzam. Aj preto vítam rozhodnutie Jozefa Mikuša. Nie je to len o navýšení počtu poslancov, ale o kvalitatívnej zmene a pridanej hodnote pre naše úsilie o spravodlivejší štát a solidárnejšiu spoločnosť na Slovensku," konštatoval. Zároveň dodal, že tento krok nie je o vstupe do hnutia, ale ani ho nevylučuje. „Nie je ani o kandidátke do budúcich volieb. Tento čas je dôležitý pre budovanie dôvery," vyhlásil. Súčasnosť podľa predsedu KDH neprejudikuje ani nevylučuje silnejšiu spoluprácu hnutia s novým členom klubu. "Predvolebné rozhodnutia budú prijímané na jeseň. A chceme ich robiť na báze dôvery, nie špekulácií alebo personálnej kombinatoriky," dodal. 

 

Podľa Figeľa je Mikuš skúsený a pracovitý politik a cez klub posilní profilovanie KDH ako hospodársko-sociálne kompetentnej strany. „A to je druhá a dôležitá rovina a prínos rozšírenia klubu. V prvých desaťročiach KDH nekládlo dostatočný dôraz na ekonomiku, na postavenie strednej vrstvy, na problémy živnostníkov a malých podnikateľov. V posledných rokoch sa však výrazne sústreďujeme na oblasti, ako sú zamestnanosť a podnikanie, verejné financie, doprava, energetika, rozvoj regiónov a cestovný ruch,“ povedal Figeľ. 

 

Poslanec NR SR Jozef Mikuš vstúpil v piatok do poslaneckého klubu KDH. Mikuš sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine SDKÚ-DS. Z nej vystúpil 12. decembra. Minulý rok sa vzdal aj postu podpredsedu SDKÚ-DS. Mikuš bol pôvodne členom KDH, spolu s Mikulášom Dzurindom však z hnutia odišiel, aby založili SDKÚ. Poslanecký klub KDH má s Mikušom 16 členov. Toľko mal aj na začiatku volebného obdobia. Potom však z hnutia odišiel Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský. KDH má po Smere-SD v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona