Figeľ: Voľba generálneho prokurátora neznamená aj vymenovanie

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 18:03 • 2 min
Figeľ: Voľba generálneho prokurátora neznamená aj vymenovanie

BRATISLAVA – Voľba generálneho prokurátora ešte podľa predsedu KDH Jána Figeľa neznamená vymenovanie. Ako povedal dnes novinárom, otázka stojí tak, či Ivan Gašparovič vymenuje zvoleného kandidáta za 24 hodín alebo dlhšie časové obdobie.

slovakia

left justify in out

„Či to bude Štefan Harabin číslo dva slúžiaci skôr záujmom súkromných osôb a nie verejnému záujmu, alebo sa ešte medzitým odhodlá prijať rozhodnutie ústavný súd v Košiciach,“ zdôraznil. Podľa neho ústavný súd je kompetentný rozhodnúť, ale nevedno, ako rýchlo a či v dohľadnom čase rozhodne. „Ústavný súd je však tým, ktorý by mal rozhodnúť ako prvý,“ konštatoval.

Predseda NOVA Daniel Lipšic avizuje, že po parlamentných voľbách, ak bude jeho strana vo vláde, generálneho prokurátora vymení. „Treba zvládnuť ešte veľa zápasov do momentu najbližších parlamentných volieb. Som presvedčený, že Smer-SD chce mať svojho prokurátora, aby ovládol zákonnosť tak, ako sa mu podarilo ovládnuť obstarávanie a kontrolu hospodárenia. Nie je však všetko v jeho rukách,“ povedal Figeľ. Tento zápas môže byť podľa neho úspešný. „Čo sa stane s generálnou prokuratúrou, závisí aj od politickej zhody, aj od toho, aké pomery zavládnu na Slovensku,“ konštatoval.

Dnes je to podľa Figeľa možno viac apel na verejnosť, aby nebola len pozorovateľom alebo ľahostajným priestorom, ale aby sa angažovala za spravodlivosť. Bez spravodlivosti totiž nebude ani sloboda, ani demokracia, ani perspektíva. „Je to viac zápas o verejnú mienku než o inštitúcie, pretože Smer dnes ovláda mocensky nielen vládu a Prezidentský palác, ale aj mnohé iné inštitúcie,“ dodal.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára oveľa dôležitejšie je sa rozhodnúť, aký systém prokuratúry vôbec chceme a na základe toho sú potom možné aj rôzne personálne zmeny. Veľmi dôležité podľa predsedu SaS Richarda Sulíka bude, čo ústavný súd vlastne vyriekne a k akému dospeje záveru. „V závislosti od toho budeme konať. Keď sa ukáže, že Jozef Čižnár nebol zvolený s kostolným poriadkom, budeme sa snažiť o zjednanie nápravy,“ vyhlásil.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša ak bude treba personálnu zmenu na generálnej prokuratúre, tak k nej aj SDKÚ-DS pristúpi. Prvotné však je, aby sa táto situácia už nikdy nemohla opakovať. „To, že si dnes zvolia generálneho prokurátora nelegitímnym spôsobom, hovorí, ako budeme s týmto systémom ďalej nakladať,“ konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies