Figeľ: Vláda socializuje straty Váhostavu-SK, Široký a štát budú mať firmu

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 16:58 • 2 min
Figeľ: Vláda socializuje straty Váhostavu-SK, Široký a štát budú mať firmu

BRATISLAVA - Vláda SR socializuje straty spoločnosti Váhostav-SK. Štát vstúpi do firmy, kde väčšinu bude mať Juraj Široký a menšinu štát.

slovakia

left justify in out

Počas dnešnej parlamentnej rozpravy k návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť živnostníkom poškodeným reštrukturalizáciou Váhostavu-SK, to uviedol líder KDH Ján Figeľ. Práve jeho chce vládny Smer-SD odvolať z postu podpredsedu parlamentu, keďže ho viní zo súčasnej situácie. Figeľ dnes vystúpil v pléne ku kauze prvýkrát.
     

"Spriaznené firmy majú spriaznené vládne štruktúry a spriaznenú policajnú moc. Slovenská vláda najprv odmietala konať, teraz koná narýchlo a na poslednú chvíľu. Nastalo vťahovanie štátnych aktív do problémov tejto firmy," upozornil Figeľ.
     

On sám je presvedčený, že reštrukturalizácia Váhostavu-SK je od začiatku podvodná. "Spravuje to 25-ročná právnička ako svoj prvý prípad. Účtovná uzávierka firmy je v pluse, Váhostav-SK teda nepotrebuje škrtanie dlhov, objemovú reštrukturalizáciu, ale časovú. V tomto roku očakáva firma aktíva na úrovni 70 miliónov eur, kým pohľadávky voči malým veriteľom sú 39 miliónov eur," upozornil líder KDH.
     

Problém podľa jeho slov teda spočíva v rozhodnutí zbaviť sa dlhov a mať zisk na základe opatrenia, ktoré sa už vydarilo iným. "Toto je scenár, ktorý tu už bol - zisk takouto operáciou bez zdanenia bol naplnený v prípade Dôvery a jej precenenia," podčiarkol Figeľ.
     

Na adresu Váhostavu-SK tiež odkázal, že má aj v konzorciách s inými firmami zazmluvnené zákazky so štátom za 1,5 miliardy eur (Váhostav-SK hovorí o 500 miliónoch eur). KDH je preto presvedčené, že za svoje dlhy musí niesť zodpovednosť v stopercentnej výške len akcionár a nemá to vykrývať daňový poplatník. "Prípad Váhostavu-SK v tejto fáze je hlavne o smerovaní Slovenska. Či pôjde cestou k právnemu, alebo právnickému štátu. Je to veľký rozdiel," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies