Figeľ: Vláda prichádza s balíčkami neskoro

NETKY.SK • 5 August 2015, 09:46 • 2 min
Figeľ: Vláda prichádza s balíčkami neskoro

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica prichádza podľa predsedu KDH Jána Figeľa s balíčkami neskoro, pred voľbami.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, balíčky majú zakryť sociálne problémy a nízku životnú úroveň spôsobenú vysokou nezamestnanosťou a prehlbovaním regionálnych rozdielov. „A majú za cieľ udržať volebnú podporu pre slabnúci Smer-SD,“ konštatoval.

 

Figeľ upozornil, že podobne ako predtým, viaceré z opatrení druhého sociálneho balíčka KDH navrhovalo alebo podporovalo už niekoľko rokov. „Napríklad zníženie sadzby DPH na základné potraviny a opatrenia na podporu rodín s deťmi. Preto tieto opatrenia vítame. Viaceré zámery Ficovej vlády sú však neefektívne a nesystémové. Vláda dáva ľuďom omrvinky v porovnaní so stámiliónovými stratami cez korupciu a klientelizmus na úrovni štátnej moci, ktorá nemá účinnú kontrolu. Odhadujeme túto stratu na 1,5 miliardy eur len za obdobie súčasnej vlády Roberta Fica,“ zdôraznil Figeľ s tým, že občanom pôjdu minibalíčky, kým miliónové balíky finančných stimulov, podpory a garantovaných ziskov z predražených štátnych tendrov a transakcií posiela schránkovým firmám, finančným skupinám a oligarchom na Bahamy, Cyprus, či iné exotické miesta. Smer-SD garantuje podľa predsedu KDH istoty len vyvoleným. „A všetkým ľuďom pritom garantuje rastúci verejný dlh Slovenska,“ dodal.

 

Vláda štartuje realizáciu druhého sociálneho balíka, ktorý obsahuje 15 opatrení. Na utorkovej tlačovej besede to oznámil premiér Robert Fico. Ako prvý pôjde podľa neho koncom augusta na rokovanie vlády návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty na vybraný okruh základných potravín z 20 % na 10 %. Koncom augusta by mala vláda podľa Fica rokovať aj o návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom. Na 18. augusta tohto roka predseda vlády zvoláva k tomuto návrhu do Bratislavy poradu primátorov, starostov, predstaviteľov miestnej štátnej správy a podnikateľov z vybraných piatich okresov. V krátkom čase by mala vláda predstaviť návrh na poskytovanie príspevku na školy v prírode a lyžiarske kurzy. Má ísť o príspevok na úhradu časti poplatku za pobyt žiakov piatych ročníkov základných škôl v škole v prírode, pobyt žiakov siedmych ročníkov základných škôl a študentov tretích ročníkov stredných škôl na lyžiarskych kurzoch sumou 150 eur. Druhý sociálny balíček obsahuje aj návrh na zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 % na 70 % hrubej mzdy. Stúpnuť by mal aj príspevok na starostlivosť o dieťa, a to z 230 eur na 280 eur. Ide o príspevok na preplácanie nákladov na jasle či škôlku, ktorý môžu rodičia dostávať do troch rokov veku dieťaťa. Súčasťou druhého balíčka je aj podpora pri rozšírení kapacity materských škôl, ktorá bola už súčasťou prvého sociálneho balíka. Vláda chce tiež pokračovať v zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá od začiatku tohto roka dosahuje 380 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona